Гуардиола: Барса никога не е играла тики-така


Н. Гавазов

Гуардиола: Барса никога не е играла тики-така

Журналистът Марти Перарнау в своята книга за първия сезон на Хосеп Гуардиола в Найерн Мюнхен споменава, че испанецът с негодувание се отнесъл към "тики-така" - стилът, основан върху продължително владение на топката и многобройни пасове, който повечето любители на футбола считат за скучен.

"Гуардиола се нахвърли върху картофеното пюре с видимо удоволствие. Струваше ми се, че не бе ял от вчера - и когато го попитах за това, той потвърди. Той не може нищо да яде в деня на мача.

Обядваме след като Байерн победи Нюрнберг. През първото полувреме баварците изглеждаха ужасно. Някой от футболистите отбеляза, че те са искали да зарадват Гуардиола с многобройни пасове, което веднага го изкара извън себе си:

"Ненавиждам паса заради самия пас, цялата тики-така. Това е един боклукчийски футбол без всякаква цел. Винаги трябва да знаеш защо подаваш - целта е да се получи гол във вратата на съперника, не е необходимо красиво да играеш в пас по цялата дължина на терена".

На следващия ден Гуардиола говори по-подробно на срещата си с играчите:

"Бъдете себе си, трябва да се опирате на собственото си ДНК. Ненавиждам тики-така, тя означава пасове заради самите пасове, това е безполезно. Не вярвайте какво ви говорят другите. Барса никога не се е занимавала с тики-така! Това е някаква измислица на някого, в това няма нито дума истина. При всеки отборен спорт трябва да се притискат зоните на противника, за да се подлага на натиск и защитата му. Ние така правехме. Пасовете са нужни именно, за да се притиска съперника, да се разтегля и след това да се удари ниско в пояса. Точно такава трябва да бъде и нашата игра - без никаква тики-така".

 

  Сподели
96