Фолксваген разследван заради спонсорирането на Волфсбург


А. Павлов

Фолксваген разследван заради спонсорирането на Волфсбург

Срещу собственика на клуба от Бундеслигата Волфсбург, автомобилния концерн "Фолксваген", е подето разследване заради спонсорирането на отбора от Долна Саксония. Тази вест бе публикувана в немския ежедневник "Зюддойче Цайтунг", според който най-големият производител на автомобили в Европа е заподозрян за това, че е принуждавал своите търговски партньори да подпомагат финансово Волфсбург.

"Вълците" към момента имат подписани договори с почти 40 футболисти и по този начин долносаксонците са клубът с най-голямата бройка налични играчи в цялата Бундеслига. Щедрият подход на собственика и главен спонсор на Волфсбург, "Фолксваген", позволява на треньора мениджър Феликс Магат да купува непрекъснато нови попълнения, често пъти за многомилионни суми.

"Парите там не са никакъв проблем. Имат ги и ги дават. "Фолксваген" плаща и плаща, а и също така помага за това клубната каса винаги да е пълна", описа "Зюддойче Цайтунг" финансовото положение в шампиона на Германия за сезон 2008/2009 година, който впоследствие обаче отново изпадна сред средняците в немския елит.

Според ежедневника следователите са събрали редица доказателства за това, че концернът е оказвал натиск върху своите доставчици да станат спонсори на клуба или пък да не прекратяват преждевременно своето спонсорство към отбора. Прокуратурата вече подаде жалба срещу двама сътрудници на президента на Волфсбург Франсиско Гарсия Санс и срещу още три други лица. Органът на съдебната власт обвинява въпросните субекти в това, че договорите на "Фолксваген" и спонсорирането на Волфсбург са били обвързани по недопустим начин, което прокуратурата счита за корупция. Обвиняемите пък отричат отправените към тях обвинения.

"Няма да коментираме темата с оглед на протичащия в момента съдебен процес", оповести говорителят на автомобилната компания Ерик Фелбер. Футболният клуб също не пожела да изрази становище по въпроса. "Зюддойче Цайтунг" все пак твърди, че "Фолксваген" неофициално отрича да е принуждавал когото и да е да спонсорира Волфсбург.

  Сподели
100