Шампионът стъпи накриво в Нюрнберг (видео)


А. Павлов

Шампионът стъпи накриво в Нюрнберг (видео)

Немският шампион Дортмунд направи грешна стъпка срещу Нюрнберг, завършвайки наравно 1:1 в двубой от втория кръг на Бундеслигата. Голът за "жълто-черните" бе отбелязан от Якуб Блашчиковски в 41-ата минута, като полякът изравни за 1:1, след като десет минути по-рано Томаш Пекхарт бе извел нюрнбергци напред в резултата.

Мачът на "Изи Кредит Щадион" стартира с териториално преимущество на Дортмунд и първото положение за гостите дойде в 6-ата минута, когато Марко Ройс стреля неточно пряк свободен удар. В 18-ата минута Дортмунд вече бе доста по-близо до гола. Себастиан Кел шутира мощно от около 25 метра, но вратарят на домакините Рафаел Шефер спаси блестящо. Само две минути по-късно пък Илкай Гюндоган направи хубав рейд през центъра и отправи удар, който обаче се отклони в защитник на Нюрнберг и излезе в ъглов удар.

В 29-ата минута момчетата на Дитер Хекинг също стигнаха до първата си по-добра възможност, но крилото на домакините Роберт Мак си поведе лошо топката, след като остана сам срещу Роман Вайденфелер. Играта на Нюрнберг ставаше все по-агресивна и настъпателна и така в 31-ата минута отборът вече ликуваше, след като вкара за 1:0. Японецът Кийотаке центрира хубаво от корнер, Пекхарт надскочи Хумелс на далечната греда и отбеляза гол с глава.

Шампионът реагира адекватно на отправеното му предизвикателство и в следващите минути наложи натиск над своя опонент. В 39-ата минута Роберт Левандовски стреля слабо от близка дистанция, като нападателят на дортмундци претендираше за дузпа заради задържане. В 41-ата минута Левандовски отново отправи удар към вратата на "франките", който Шефер изби, но Перишич притича и стреля в гредата, след което Блашчиковски в крайна сметка вкара за 1:1.

Четири минути по-късно хората на Юрген Клоп вече можеха да водят с 2:1, но шутът от воле на Гюндоган мина малко покрай гредата. Това бе и последният по-значим епизод за първата част, като по този начин двата отбора се оттеглиха на почивка при резултат 1:1.

След паузата играта остана изравнена, затова Дортмунд не успяваше да установи контрол върху случващото се на полето. Нещо повече, Нюрнберг гледаше смело към вратата на гостите и в 55-ата минута Томаш Пекхарт отправи изстрел по диагонала, който обаче Вайденфелер улови.

В 63-ата минута пък Дортмунд бе на крачка от реализирането на второ попадение, когато Матс Хумелс засече топката с глава след ъглов удар, но левият бек на "франките" Хавиер Пинола изчисти удара от голлинията.

Атаките на Дортмунд оставаха безплодни и това бе причината в последните двайсетина минути от двубоя Юрген Клоп да се опита да изостри действията на своя тим, включвайки в игра Кевин Гроскройц и Юлиан Шийбер. В 80-ата минута именно Шийбер шутира мощно от двайсет метра, когато новото попълнение от Щутгарт можеше дори да се разпише, ако не бе страхотната намеса на Рафаел Шефер.

От друга страна, в 86-ата минута Мак напредна добре по дясното крило и центрира, като топката срещна страничната греда на вратата зад Вайденфелер.

В оставащите минути до края на срещата двата тима така и не успяха да си вкарат още попадения, което остави мача без победител. По този начин Нюрнберг и Дортмунд събраха по четири точки след първите два кръга в шампионата, след като миналата седмица "жълто-черните" се наложиха над Вердер с 2:1, докато нюрнбергци сразиха Хамбургер с 1:0.

  Сподели
154