След сезона: Откритията в Бундеслигата


Н. Гавазов

След сезона: Откритията в Бундеслигата

49-ят шампионат на Бундеслигата задълго ще остане в съзнанието на любителите на немския футбол. И има защо - смяната на лидерите в хода на сезона, плътното съперничество между отборите за запазване на място в елита, буйното треньорско текучество, жертва на което стана и Ото Рехагел, сбогуването с някои герои, зависимостта на Кьолн от Подолски и бездарието на клубната управа на Херта - всичко това направи вълнуващ сезона и със сигурност увеличи феновете на немския футбол.

FUTBOL TV обръща своя поглед назад, за да обобщи случилото се в Бундеслигата през сезон 2011/ 2012.

В нашата трета част ще се опитаме да разберем, кои са откритията на годината


Когато Лукас Бариос се контузи, много от специалистите помислиха, че нещата за шампионите тръгват зле. Зидан също страдаше от травма и Юрген Клоп трябваше да се довери на Роберт Левандовски. До този момент 24-годишния поляк рядко вкарваше голове, обикновено се моташе пред врата, нервничеше, повече жестикулираше, отколкото да играе ( типичен представител на родния футбол). Травмата на Бариос обаче отвори пътя към титулярното място за Роберт, а своя първи гол той вкара още в третия кръг и стана твърд титуляр. Статута си полякът не загуби дори когато Бариос оздравя. В Бундеслигата Левандовски вкара 22 гола и направи десет асистенции. С основен принос за титлата, а в началото на миналата седмица ръководството на шампионите ясно заяви, че няма да разглежда никакви предложения за продажбата на своя голмайстор.

Борусия М'гладбах, Люсиен Фавре и Марко Ройс ще обединим в едно. В средата на миналия сезон Фавре пое почти изпадналите „кончета" и направи това, което Рехагел стори с Херта, с тази разлика, че Борусия спечели плейофите и оцеля. А през отминалия сезон швейцарецът преобрази отбора, в който няма чак толкова квалифицирани изпълнители и „кончетата" финишираха четвърти. Ще бъде интересно да видим,как тима ще се представи в Шампионска лига.

Другото откритие е наставника на Фрайбург Кристиан Щрайх. Възпитаникът на „соколите" завърши кариерата си на футболист именно тук и пое младежкия тим на Фрайбург, възпитавайки играчи като Аого, Бауман, Питройпа и Топрак. Щеше още да ги възпитава, ако Маркус Зорг не се беше провалил. По това време клуба продаде основния нападател Папис Сисе и специалистите изпратиха Фрайбург във Втора Бундеслига. Щрайх обаче в кратки срокове напълни тима с младежи (някои за да заменят контузените играчи) и „соколите" стремително излетяха от последното място в средата на таблицата!

Не може да пропуснем Аугсбург - най-бедния отбор в Бундеслигата, който трябваше да излети бе никакви въпроси. Баварците обаче се бориха от самия кръг, показвайки фантастична воля и в крайна сметка оцеляха.

 

  Сподели
212