Дербито на Баден-Вюртемберг, първа победа за Аугсбург и драма в Мьонхенгладбах


Н. Гавазов

Дербито на Баден-Вюртемберг, първа победа за Аугсбург и драма в Мьонхенгладбах

В среща от деветия кръг на Бундеслигата Щутгарт победи Хофенхайм с 2:0 пред 55 000 зрители на „Мерцедес-Бенц-Арена" и по такъв начин записа четвърта победа в последните си пет срещи. Дербито на Баден-Вюртемберг криеше интрига и обещаваше да бъде интересно -срещу отбор, който очевидно се намираше в добра серия заставаше друг, който е с амбицията да атакува топ 6. Освен това, любопитното е, че в състава на Хофенхайм имаше седем бивши играчи на Щутгарт!

Домакините започнаха срещата много добре - притиснаха съперника си и успяха да отбележат гол, който бе справедливо отменен от главния съдия Рафати заради засада. „Швабите" продължиха да бъдат по-активния отбор, но пред наказателното поле на гостите атаките губеха своята острота най-вече заради индивидуалните действия от страна на Какау и отчасти на Погребняк. Освен това и двата тима отделяха повече внимание на това да не допуснат гол, отколкото да отбележат. Най-опасното положение пред вратата на Щарк беше в 19-та минута, когато Квист стреля опасно от далечна дистанция, вратарят изчисти топката пред себе си, която бе посрещната от Погребняк, но в последния момент Вирст успя да избие в корнер. Десет минути по-късно гостите можеха да открият след като Бабел изведе Сигурдсьон на удобна позиция, но ударът на исландеца бе неточен.

Втората част предложи на зрителите повече бърз футбол и по-активни действия от страна на 22-та на терена. Това стана благодарение на ранния гол, който отбелязаха домакините - в 48-та минута Хайнал отдясно леко изпрати топката в краката на Окадзаки и японецът технично преодоля Щарк 1:0! След попадението, гостите бяха по-активния отбор, а Сигурдсьон и Бабел на няколко пъти караха феновете на домакините да изтръпват в очакване на изравнителния гол. Пропуските не бяха единствено за гостите - Какау на два пъти се размина с чисти положения, които можеха да обезсмислят мача. Развръзката дойде в 77-та минута, когато Погребняк сам закачи кракът на Ворс в наказателното поле, падна и успя да заблуди рефера - дузпа, която руснакът превърна в гол. До края на мача гостите се опитаха да изменят хода на мача, но конструктивната игра отстъпи на заден план пред многото грубости, накъсвания на играта и брак в действията на 22-та.

Благодарение на победата си, Щутгарт вече има в своя актив 16 точки и преди изиграването на останалите срещи от кръга се изкачи на 4-то място в класирането. Хофенхайм се смъкна на девета позиция с 13 точки в актива си.


В останалите двубои се получиха интересни резултати. Аугсбург постигна първа победа в първенството, побеждавайки с 1:0 домакините от Майнц 05. През целият мач играта беше равностойна с положения пред двете врати. Единственият гол в мача падна две минути преди края на редовното време и то по куриозен начин - Мьолдерс бе изведен сам срещу вратаря на домакините, но след изстрела му топката се удари в дясната греда, отскочи и попадна в Белингхаузен, който в опита си да премине през Свенсон падна в наказателното поле и главният рефер Фритц отсъди много спорна дузпа, която Бракер успя да реализира.

Волфсбург надделя с 2:1 над Нюрнберг в  равностоен и нервен мач, а в герой се превърна Манджукич, който оформи дубъл, като победният гол падна в 83-та минута от дузпа.

Борусия Мьонхенгладбах и Леверкузен завършиха при 2:2 в много драматичен мач. Гостите поведоха с попадение на Райнарц (20-та минута), като през първата част „аспирините" доминираха над съперника си. През второто полувреме нещата се обърнаха - Ройс изравни в 65-та минута, но с това не приключиха неприятностите за гостите, защото три минути по-късно Кастро бе изгонен, а четири минути след това домакините успяха да поведат в резултата с гол на Херман. Байер реагира незабавно, натисна и резултатът не закъсня - в 87-та минута Шюрле бе изведен от Кадлец и бе безпощаден към Щеген.

 

  Сподели
172