Анонс на 24-ия кръг в Бундеслигата


А. Павлов

Анонс на 24-ия кръг в Бундеслигата

Този кръг несъмнено ще премине под знака на дербито Байерн - Дортмунд. Това е сблъсък между третия и първия в таблицата, което само по себе си говори, че залогът ще бъде огромен. Понастоящем дортмундци имат 10 точки аванс пред втория Леверкузен и 13 пред третия Байерн. При един успех на "Алианц Арена" футболистите на Юрген Клоп ще направят решителна крачка по пътя към сребърната салатиера. Тази мисия обаче няма бъде никак лека за черно-жълтите, тъй като техният съперник е самият рекордьор по шампионски титли.

Наистина баварците не играят най-силния сезон в историята си и изпуснаха доста точки до момента, най-вече като гост. У дома обаче мюнхенци са почти безупречни - осем победи, две равенства и една загуба. Плюс това Байерн е твърдо решен да спечели второто място, осигуряващо директно участие в групите на Шампионската лига. А в крайна сметка и шансовете на червените за титлата все още не са се изпарили, особено като се има предвид, че една победа срещу Дортмунд ще повдигне още повече напрежението в стана на водача.

Не само дуелът между Байерн и Дортмунд предизвиква голям интерес тази седмица. Вердер - Леверкузен и Кайзерслаутерн - Хамбургер са още две срещи, в които можем да видим истински спектакъл.

Прави впечатление, че в последните два двубоя един срещу друг ще се изправят тимове от горната и долната половина на таблицата. Нещо, което е твърде нетипично, тъй като сме свикнали да виждаме Вердер и Кайзерслаутерн в челото на класирането. Сега обаче това не е така, а към тях трябва да добавим и отборите на Волфсбург и Щутгарт, които се намират далеч назад във временното подреждане. И докато вълците са над чертата, то швабите са под нея, където компания им прави Гладбах.

Волфсбург - Гладбах

25.02.2011 г., 21:30 часа
Стадион: "Фолксваген Арена", Волфсбург
Съдия: д-р Йохен Дреес

Рундът започва именно с участието на кончетата, които гостуват на пряк конкурент за оцеляване, Волфсбург. В момента вълците заемат 15-о място в таблицата, намирайки се на четири пункта от зоната на здрача, където гние Гладбах. В миналия кръг обаче възпитаниците на Люсиен Фавр подариха страхотен подарък по случай дебюта на швейцарския наставник - успех с 2:1 срещу Шалке. Този резултат показва ясно, че Гладбах ще се бори до последно за своето спасение и че тимът е способен да спечели точки и срещу най-силните отбори в шампионата. Ако съдим по качеството на отделните състезатели, Волфсбург е един от тях, но ако вземем под внимание резултатите, това изобщо не е така. Нещо, което се потвърди и в предния рунд, когато волфсбургци поведоха с 0:1 срещу Фрайбург, но накрая допуснаха поражение с 2:1.

Действително тимове като Вердер, Щутгарт и Волфсбург не са пригодени към битката за оцеляване и това си личи от километри. Миналата година Херта си изпати от това, така че няма да се учудя, ако някой измежду тези три отбора се озове във Втора Бундеслига.

Дали това ще бъдат вълците зависи само и единствено от тях. Тимът трябва да печели точки, за да се измъкне от неприятната ситуация. В противен случай едно отпадане във втория ешелон ще бъде огромен удар за целия клуб. Надали на някого в него му харесва тази перспектива, затова победата срещу Гладбах е просто задължителна.

Коефициенти от bet365:

Волфсбург - 1.90
Равен - 3.60
Гладбах - 3.80


Прогноза: Волфсбург - Гладбах 2:1

 

Кьолн - Фрайбург

26.02.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "РайнЕнергиЩадион", Кьолн
Съдия: Кристиан Дингерт

В предходния рунд козлите грабнаха ценна точка при визитата си на Хофенхайм (1:1) и благодарение на това запазиха 13-ата си позиция във временното класиране. Фрайбург пък сломи Волфсбург с 2:1 и остана шести, изравнявайки се по точки с петия Майнц (по 37). Момчетата на Робин Дут продължават със силните си изяви и след Нова година, което увеличава шансовете им за излаз в Европа. Техният опонент Кьолн обаче също навлезе в добра форма, като от последните си пет срещи спечели 10 точки. Тимът успя да се издигне в класирането и хората на Франк Шефер ще се постарят максимално, за да продължат тази тенденция.

Коефициенти от bet365:

Кьолн - 2.20
Равен - 3.40
Фрайбург - 3.20

Прогноза: Кьолн - Фрайбург 1:1

 

Хофенхайм - Майнц

26.02.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Райн-Некар-Арена", Зинсхайм
Съдия: Гуидо Винкман

Хофенхайм и Майнц почнаха да губят инерция и това веднага се отрази върху тяхното класиране. Хофенхайм се смъкна до деветото място, докато Майнц излезе от тройката и вече е пети. Миналата седмица хофенхаймци записаха реми срещу Кьолн (1:1), а подопечните на Томас Тухел загубиха с 1:3 от Байерн. Двата отбора ще искат да стабилизират представянето си, което ще доведе до една здрава битка. Съвсем не е сигурно обаче, дали ще има победител в нея.

Коефициенти от bet365:

Хофенхайм - 2.00
Равен - 3.40
Майнц - 3.75

Прогноза: Хофенхайм - Майнц 2:2


Кайзерслаутерн - Хамбургер

26.02.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Фритц-Валтер-Щадион", Кайзерслаутерн
Съдия: д-р Феликс Брих

Това е един традиционен сблъсък в немския футбол. Понастоящем Кайзерслаутерн и Хамбургер не се намират там, където им е мястото, но това няма да направи двубоя по-малко интересен. Дори напротив, желанието за по-добро класиране е предпоставка за още по-голямо зрелище.

В добавка към това срещата ще се проведе на митичния "Бетценберг", където лаутерите са способни да победят всеки един отбор. Досега хората на Марко Курц имат само три поражения на свой терен, но пък регистрираха и цели пет равенства. Тимът има всичко на всичко шест успеха през този сезон, като в последните си пет мача завоюва едва един пункт, а това е твърде малко за тим като Кайзерслаутерн.

Логично червените дяволи се сринаха в таблицата, озовавайки се в опасна близост до зоната на изпадащите. След като загуби с 3:0 от Хановер в предишния кръг, Кайзерслаутерн остана 16-и с 23 точки. Очевидно е, че пред отбора се задават тежки месеци, в които той трябва да запази елитния си статут.

Други са целите пред хамбургци. Те искат да се класират за евротурнирте, което си е съвсем постижима задача. Отборът се доближи плътно до зона Лига Европа след разгрома с 4:0 срещу Вердер в дербито на 23-ия кръг. Този убедителен успех със сигурност ще повлияе добре върху настроението на Хамбургер и той със сигурност ще подходят с желание и хъс към утрешния дуел с лаутерите.

Допълнителен плюс за хамбургци е, че водещи играчи като Гереро и Петрич навлязоха във форма. По този начин Ван Нистелроой се озова на пейката, което доказва колко качествен е съставът на ротхозен.

В тази връзка наложи се Гойко Качар да замени контузения Матайсен и трябва да признаем, че сърбинът засега се справя добре. Иначе в лазарета на северняците са още Ромео Кастелен, Денис Дикмайер и Мирослав Щепанек.

От друга страна, за дуела с ротхозен наставникът на гостите Марко Курц трябва да се откаже от услугите на контузените Ян Шимунек, Шадли Амри, Иво Иличевич, както и Джими Хофер, който беше болен и все още не е готов за игра. За сметка на това обаче Кристиан Тиферт отново е на линия, след като преодоля стомашно-чревна инфекция.

След анализа, който направихме, сега ще пристъпим и към даването на прогноза. Това няма да бъде никак лесно, тъй като от този двубой е възможен всякакъв изход. Въпреки това, макар и малко рисковано, можете да заложите на Хамбургер, който ще иска да надгради погрома над Вердер.

Коефициенти от bet365:

Кайзерслаутерн - 3.10
Равен - 3.40
Хамбургер - 2.25

Прогноза: Кайзерслаутерн - Хамбургер 1:3

 

Шалке - Нюрнберг

26.02.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Фелтинс-Арена", Гелзенкирхен
Съдия: Марко Фритц

Това е мач между съседи във временното подреждане. Шалке е 10-и, а Нюрнберг - 8-и в таблицата. Възпитаниците на Дитер Хекинг обаче имат цели шест точки повече от своя противник и са много близо до местата, които дават право на участие в Европа. В последния рунд нюрнбергци треснаха Айнтрахт с 3:0 и по този начин продължиха силната си серия. В последните пет срещи Нюрнберг има четири победи и едно равенство, което е едно настина много добро постижение.

От друга страна, кралскосините се представят на приливи и отливи и логично се намират далеч от своята цел - класиране за евротурнирите. Все още обаче има време, за да се поправят нещата, и именно това ще се опитат да сторят играчите на Феликс Магат.

Коефициенти от bet365:

Шалке - 1.83
Равен - 3.50
Нюрнберг - 4.33

Прогноза: Шалке - Нюрнберг 1:0

 

Санкт Паули - Хановер

26.02.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Милернтор-Щадион", Хамбург
Съдия: Петер Гагелман

Санкт Паули загуби с 2:0 от Дортмунд в предходния кръг, но едва ли някой е очаквал нещо различно. Независимо от поражението, хамбургци се задържаха на 11-ото място в таблицата, като имат актив от 28 точки, намирайки се на цели девет над чертата. Засега нещата изглеждат добре за Санкт Паули, но отборът трябва да запази добрата си форма, за бъде спокоен за мястото си в елита.

С това намерение и Хановер започна настоящата кампания. Нещо напълно нормално, имайки предвид тежкия минал сезон, който момчетата на Сломка преживяха. През текущата кампания обаче Хановер просто изумява със своята игра, която в момента им отрежда четвътата позиция в таблицата. Миналата седмица хановерци биха Кайзерслаутерн с класическото 3:0 и останаха в близост до зона Шампионска лига, макар че едва ли ще успеят да се преборят за това.

Все пак подопечните на Мирко Сломка имат доста сериозни шансове да стигнат до участие в Лига Европа, което ще се отрази добре върху бюджета на клуба. Бъдете сигурни, че Хановер ще преследва тази цел докрай, така че един негов успех на "Милернтор-Щадион" би изглеждал съвсем резонно.

Коефициенти от bet365:

Санкт Паули - 2.37
Равен - 3.50
Хановер - 2.80

Прогноза: Санкт Паули - Хановер 0:1

 

Байерн - Дортмунд

26.02.2011 г., 19:30 часа
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Съдия: Мануел Грефе

Всички чакахме този мач с голямо нетърпение. Ето че дойде и моментът, в който той ще се изиграе. Причините за огромния интерес към тази среща са много, като ще се опитам да изредя най-важните от тях.

Нека започнем с това, че се срещат два отбора от тройката, което е достатъчен повод за изострено внимание. Второ, дуелите между Байерн и Дортмунд носят един специфичен белег и той се казва атрактивност. Изключение не правят и сегашните състави на двата тима, с тази разлика, че Дортмунд играе по-ефективно от Байерн. Именно това е основната причина, заради която този двубой буди толкова голям интерес. Баварците са пълен хегемон в Бундеслигата и затова чудесното представяне на Дортмунд прави толкова голямо впечатление.

От друга страна, колкото и голяма да е преднината на черно-жълтите пред червените, то първите със сигурност не могат да се чувстват сигурни в спечелването на титлата. И това е така, защото Байерн неведнъж е съумявал да излезе от пепелта и накрая да триумфира. Затова мнозина не смеят да обявят дортмундци за шампион преди мача с Байерн, който може да обърне развоя на сезона.

Спомняме си добре, че миналогодишният сезон на баварците се разви по сходен начин. В първите месеци от кампанията тимът буксуваше, но след паметната победа с 1:4 над Ювентус червените тръгнаха нагоре, като в крайна сметка спечелиха дубъл и достигнаха финал в Шампионската лига. Вижда се добре, че Ван Гаал ръководи отбора си така, че пикът да настъпва след февруари месец. Туй е съвсем нормално, като се има предвид кога се прави окончателна равносметка на резултатите.

И докато през миналата година Байерн стана шампион, тъй като никой друг тим не можа да запази постоянството си, то през тази Дортмунд го прави, и то много успешно. С победата срещу Санкт Паули (2:0) състезателите на Юрген Клоп регистрираха 17-ия си успех за 23 изиграни кръга. Отборът има солиден аванс пред преките конкуренти за първата позиция, но за да задържи контрола върху ситуацията, Дортмунд трябва да печели своите мачове.

В противен случай Леверкузен и Байерн ще се възползват светкавично. Миналата седмица мюнхенци спечелиха с 1:3 срещу Майнц, записвайки четвъртия си успех в последните пет двубоя.

В сряда пък футболистите на Луис ван Гаал пребориха Интер след късен гол на Гомес и се доближиха до четвъртфиналите в Шампионската лига. Тимът показа забележителна игра в най-невралгичната зона, центъра на защитата, което само показва възхода на Байерн.

В атака отборът разполага със смъртоносен арсенал и, въпреки отсъствието на трайно контузения Олич, може да разсече всяка една отбрана. Тази на дортмундци обаче се представя доста силно през сезона (само 13 допуснати гола) и със сигурност нападението на Байерн ще трябва да измисли нещо удивително, за да я преодолее.

Предимство за домакините може да бъде евентуалното отпадане от сметките на Вайденфелер. Куба също е под въпрос, докато Кагава, Кел, Овомойела и Зидан са твърдо аут за срещата с Байерн.

Въпреки това широчината на състава на Дортмунд е голяма и Клоп ще може да намери адекватните заместници на отсъстващите играчи. Това обаче не е толкова тревожно, колкото факта, че в клуба допуснаха да ги завладее напрежението и подеха словесна престрелка с Байерн, на която баварците не отговориха. По-големият опит на домакините, който им позволява да запазват концентрацията си и в най-напечените моменти, ще се окаже решаващ в утрешния сблъсък.

Коефициенти от bet365:

Байерн - 1.72
Равен - 3.60
Дортмунд - 4.75

Прогноза: Байерн - Дортмунд 2:1

 

Айнтрахт - Щутгарт

27.02.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Комерцбанк-Арена", Франкфурт на Майн
Съдия: Волфганг Щарк

Айнтрахт падна с 3:0 от Нюрнберг в предния кръг и с това записа четвъртото си поражение в последните си пет мача. Отборът запази 12-ата си позиция в таблицата, но тази слаба серия трябва да бъде прекъсната час по-скоро, ако орлите не искат да треперят за елитния си статут.

От друга страна, Щутгарт загуби с 4:2 от Леверкузен в предходния рунд, оставайки в опасната зона. Вчера тимът отпадна от Лига Европа, след като загуби с 0:2 от Бенфика. Това определено ще позволи на швабите да се съсредоточат изцяло върху изявите си в първенството, така че техните фенове могат да гледат малко по-спокойно към бъдещето.

Коефициенти от bet365:

Айнтрахт - 2.50
Равен - 3.30
Щутгарт - 2.75

Прогноза: Айнтрахт - Щутгарт 1:3

 

Вердер - Леверкузен

27.02.2011 г., 18:30 часа
Стадион: "Везерщадион", Бремен
Съдия: Дениз Айтекин

Много важен мач и за двата отбора. Вердер ще се бори за своето спасение, докато Леверкузен ще иска да се задържи в топ 3. Аспирините, макар и гост, са фаворит в този мач заради страхотната форма, в която се намират. Отборът върви уверено не само в Бундеслигата, а и в Лига Европа, където се справи с Металист и ще играе осминафинал с Виляреал.

Леверкузенци демонстрират и характер, който се оказа от решаващо значение за успеха над Щутгарт (4:2). Видно е, че ситуацията в заводския тим е добра.

На другия полюс е положението в Бремен. Зелено-белите загубиха катастрофално срещу Хамбургер (4:0) и останаха 14-и с 24 точки, намирайки се на само пет от зоната на здрача. Настроението е минорно и вече се появи вятър около поста на Томас Шааф.

Все пак добра новина е завръщането в игра на основна фигура като Писаро. Клеменс Фритц също ще бъде на линия за неделния двубой, но Прьодъл, Фандер, Кроос и Бьониш няма да могат да играят срещу Леверкузен.

Наставникът на аспирините Хайнкес пък няма да може да заложи на Ларс Бендер (стомашно-чревна инфекция), Хано Балич (грип), а също и на Фабиан Гийфер и Транкило Барнета, които лекуват травми.

Основните играчи на гостите обаче са здрави и се намират много добра форма. Аспирините са по-уверени и по-спокойни от своя съперник, който е опрян до стената. Тестът за Вердер ще бъде тежък, но пък това не значи, че северняците не могат да го издържат.

Коефициенти от bet365:

Вердер - 3.10
Равен - 3.40
Леверкузен - 2.25

Прогноза: Вердер - Леверкузен 3:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
157