Немски вирусолог: Можете да се сбогувате с футбола


Н. Гавазов

Немски вирусолог: Можете да се сбогувате с футбола

Професор Йонас Шмит-Шаназит, който е вирусолог от Института за тропическа медицина "Бернхард Нохт"  в Хамбург, сподели мнението си за сроковете за връщане на масовите спортни събития на фона на пандемията от  коронавируса.

Напомняме, че към момента в Европа единствено първенството на Беларус е активно, а всички останали национални шампионати преустановиха мачовете за различни периоди от време заради пандемията от коронавируса. Според препоръките на УЕФА, първенствата трябва да завършат до 30 юни.

40-годишният професор обаче е на мнение, че това няма как да се случи в тези условия.

"Професионален футбол тази година? Можете да се сбогувате с него. Нереалистично е да се предполага, че този сезон може да приключи. Виждате каква е ситуацията в Европа и с какво още предстои да се сблъскаме. Дори, ако вирусът не ни е ударил силно, това не означава, че мачовете могат да се играят отново. Защото, разбира се, възобновяването на сезона в този случай значително ще влоши ситуацията. Това означава, че говорим за дати не по-рано от следващата година.

Дори провеждането на мачове без зрители ще накара хората да се срещнат отново, за да гледат футбол заедно. Сега е пълно  с въпроси, които на първо място трябва да бъдат решени. Масовите събития ще се завърнат едва в самия край на годината", заяви професорът.

  Сподели
138