Гуркюф: Спортната страст отстъпи място на финансите


Н. Гавазов

Гуркюф: Спортната страст отстъпи място на финансите

Опитният френски треньор Кристиан Гуркюф разказа за причините, които са го накарали да се сбогува със света на футбола. След като напусна Нант през декември 2020 г., 67-годишният специалист, който успя да работи с няколко френски и чуждестранни клуба, както и с националния отбор на Алжир, не се е върнал към активна работа. Той реши да прекрати треньорската си кариера след няколко десетилетия практика и обясни решението си.

"За съжаление винаги е трудно да спреш, когато имаш страст… Сега гледам много по-малко мачове, но винаги има страхотни мачове, страхотни голове. Футболното общество обаче се промени толкова много, че променя всичко. Променя възприемането на нещата... Има прекомерно желание за резултат. Това, което преживях в Лориен в определен момент - сега го разбирам - беше изключително.

Кой треньор сега може да очаква да има повече време да реализира идеите си? Освен ако Гуардиола не е в Сити, може би защото има аура. Но концепцията за времето, която съществуваше преди 20 години, вече не съществува. Страстта към спорта все още е там, но тя отстъпва на финансовите интереси, които присъстват навсякъде. Добре, клубни шефове, но това също се увеличи при играчите. Манталитетът на футболистите се промени много за десет години. Агентите и дори феновете вече са различни. Те са различни от тези преди 20 години. Това е неоспоримо. Пресата и социалните мрежи също промениха ситуацията. Все пак футболът си е футбол. Все още можете наистина да се забавлявате на терена", заяви Гуркюф.

  Сподели
170