Гай ще отговаря за отказа си да играе с ЛГТБ-символика


Н. Гавазов

Гай ще отговаря за отказа си да играе с ЛГТБ-символика

Националният съвет по етика на Френската футболна федерация (ФФФ) поиска от халфа на Пари Сен Жермен Идриса Гай да обясни отказа си да участва в митинг в подкрепа на ЛГБТ общността.

Припомняме, че футболистът отказа да играе с фланелка с номер на дъгата в мача от френската Лига 1 с Монпелие (4:0). Играчите на ПСЖ носеха специални екипи в чест на Международния ден срещу ЛГБТ фобията, който се отбелязва на 17 май.

"Отсъствието на играча от мача в Монпелие се тълкува широко като отказ от участие в акция, насочена към повишаване на осведомеността и борба с дискриминацията. Има два варианта: или тези предположения са неоснователни и ние молим Гай да говори незабавно, за да спре разпространението на невярна информация, или тези слухове са верни. В този случай молим футболиста да осъзнае мащаба на своя жест и допуснатата много сериозна грешка.

Отказвайки да участва в колективното действие, играчът всъщност потвърждава дискриминационно поведение спрямо ЛГБТ- общността. Надяваме се, че това съобщение ще накара играча да осъзнае необходимостта от изясняване на ситуацията или коригирането й в зависимост от обстоятелствата“, се казва в изявление на организацията.

  Сподели
261