Във Франция обсъждат ново намаляване на заплатите, футболът е в колапс


Н. Гавазов

Във Франция обсъждат ново намаляване на заплатите, футболът е в колапс

Във вторник, 12 януари, френският синдикат на професионалните футболисти покани играчите от  френските първенства  да обсъдят поредното  намаляване на заплатите. Това съобщава пресслужбата на LFP.

В съобщението се отбелязва, че тези мерки се предприемат, за да се спаси професионалният футбол, който бе  силно засегнат от кризата по време на пандемията от коронавируса.

За клубовете от Лига 1 и Лига 2 това няма да е първото намаляване на заплатите - по-рано отборите се съгласиха да намалят заплатите на играчите до 20%. Сега планът е да бъдат намалени възнагражденията с още 30%.  Според инсайдера Джонатан Джонсън френският футбол се намира в повсеместен колапс и повечето клубове от Лига 1 могат да издържат на сегашната ситуация още два месеца,

Ситуацията при френския футбол се влоши, след като мачовете започнаха да се играят без зрители, а телевизионният договор, който трябваше да донесе 830 милиона евро за четири години, бе отменен от страна на телевизиите.

Напомняме, че Лига 1 стана единственото първенство от топ 5 на Европа, което предсрочно бе прекратено и по служебен път бяха обявени шампионът и участниците в  евротурнирите. Именно това е една от причините, поради която бе отменен договорът за излъчване на футболните срещи. Специалисти и икономисти предупредиха през пролетта на миналата година, че предсрочно прекратяване на първенствата ще влоши икономическата ситуация, но в крайна сметка футболните власти пренебрегнаха предупрежденията и прогнозите.  

  Сподели
226