Неймар: Исках да ударя този, който ме обиди


Н. Гавазов

Неймар: Исках да ударя този, който ме обиди

Нападателят на Пари Сен Жермен Неймар разказа защо е ударил защитника на Марсилия Алваро Гонзалес по главата в мача от 3-ия кръг на френската Лига 1 (0: 1).

"Предния ден се разбунтувах. Бях наказан с отстраняване, защото исках да ударя този, който ме обиди. Реших, че не мога просто да си тръгна, без да направя нищо, защото осъзнах, че отговорните лица няма да направят нищо. Исках да отговоря, като играя футбол, но не се получи и се разбунтувах. В нашия спорт агресията, обидите, ругатните са част от играта, част от борбата. Не трябва да показвате слабост. Отчасти разбирам този тип, но расизмът и нетърпимостта са неприемливи.

Аз съм черен, син съм на черен,  внук и правнук на черен. Гордея се с това и не мисля, че се различавам от другите. Исках отговорниците за реда в мача да заемат безпристрастна позиция. Няма място за пристрастия.

Трябваше ли да пренебрегна това? Все още не знам. Сега казвам хладнокръвно "да“, но когато аз и моите другари се обърнахме за помощ към съдията, бяхме пренебрегнати. Това е целият проблем! Когато работите в развлекателната индустрия, трябва да мислите. Действието доведе до реакция и стигна до точката на случилото се. Приемам наказанието си, защото трябваше да следвам пътя на чистия футбол. От друга страна се надявам, че нарушителят също ще бъде наказан.

Расизмът съществува. Съществува, но трябва да го спрем. Достатъчно! Този човек се държеше като глупак. Аз също постъпих глупаво, оставяйки се да бъда въвлечен в това. В същото време все още държа главата си  високо вдигната. Всички ние обаче трябва да имаме предвид, че не всички черни и бели хора са на равни начала. Щетите от сблъсъците  могат да бъдат пагубни и за двете страни. Ние не избираме цвета на кожата. Ние сме равни.

Загубих се в играта и ми липсваше мъдростта ... Разбирам, че ако пренебрегнете проявата на расизъм или просто бъдете в центъра на събитията, това няма да помогне на каузата. Но трябва да насърчаваме антирасисткото движение, така че хората с по-малко възможности да бъдат защитени. Ще се срещнем отново и всичко ще бъде по моя начин, като футбола. Иди си с мир! Знаеш какво каза. Знам какво направих. Повече любов за този свят“, написа Неймар на страницата си в Instagram.

  Сподели
153