ПСЖ готви контраудар


Н. Гавазов

ПСЖ готви контраудар

Управата на ПСЖ се събра на извънредно заседание, за да разгледа възможността за заобикаляне на забраната на Ла Лига за трансфера нападателя на Барселона Неймар във френския гранд. По-рано днес испанските футболни чиновници отказаха да приемат платежното от 222 милиона евро на ПСЖ за покупка на бразилеца, мотивирайки се, че опцията за откупване на договора на играча важи само за испански клубове и това, че представителят на Лига 1 ще наруши правилата на финансовия феърплей.

В момента ръководството на ПСЖ обмисля какви мерки да предприеме по отношение на безпрецедентните действия на Ла Лига. Френските юристи са стигнали до извода, че пътищата са четири. Първо, парите да бъдат предложени на Барселона, надявайки се, че каталунците ще приемат предложението и сами ще довършат трансфера на играча чрез Лигата. Ако Барселона приеме парите на парижани, Неймар може да стане играч на ПСЖ до края на седмицата.

Вторият начин е ПСЖ да се обърне за съдействие към ФИФА, откъдето по административен път да бъде извършена сделката. Третият път е да се заведе съдебно дело срещу Лигата, което ще се проточи във времето. Очевидно е, че става дума за грубо нарушение на правилата от страна на Ла Лига по отношение на желанието на ПСЖ да закупи Неймар - испанските чиновници нямат прерогативи за преценка на това, дали ще бъдат нарушени правилата на финансовия феърплей на клуб от друго първенство и очевидно става дума за дискриминация по отношение на парижани.

Според специалисти, подобно дело, заведено в граждански или спортен съд ще бъде спечелено, но то ще се проточи във времето с около година, а вероятно след това, на базата на решението, ПСЖ ще заведе дело срещу Ла Лига за нанесени щети - отново безпрецедентен факт във футболната история.

Последният ход на французите е да преведат 222 милиона евро на самия нападател, който лично да откупи договора си с каталунците, а след това като свободен агент да подпише с гранда от Лига 1. Подобни действия биха забавили трансфера на Неймар с няколко дни, но като цяло това също е много бърз вариант.

Според неофициални източници, около полунощ българско време ще има повече яснота около намеренията на ПСЖ.

 

  Сподели
138