Станаха известни първите думи на Ериксен след завръщането


Н. Гавазов

Станаха известни първите думи на Ериксен след завръщането

Германският лекар Йенс Клайнфелд, който участва в реанимацията на датския полузащитник Кристиан Ериксен, сподели подробности за инцидента.

Припомняме, че в края на първата половина на мача от 1-я кръг на груповата фаза на Европейското първенство 2020 с Финландия (0: 1), футболистът загуби съзнание и падна на терена. Както се оказа по-късно, сърцето на играча спря. Лекарите успяха да върнат Кристиан към живот, след което той бе изпратен в болницата, където продължи с възстановяването си.

"Бях на противоположната трибуна, когато Ериксен припадна. Отначало си помислих, че нищо особено не се е случило. Но когато видях колко притеснен е лекарят на датския национален отбор, разбрах, че това не е просто контузия. След като играчите се хванаха за главите, подадох сигнал на медицинския екип и те изтичаха на терена. Те имаха дефибрилатор със себе си. Тогава казах на колегите, които седяха до мен: "Трябва да отидем там“.

Поех контрола над ситуацията. Пуснахме ток и продължихме да правим масаж на сърцето. Когато реанимирате човек, трябва да действате възможно най-бързо. Но лекарите на Дания се занимават главно с други наранявания, така че им бе трудно веднага да установят, че Ериксен има сърдечна недостатъчност. Разбрах това, когато видях, че се опитват да му хванат езика. Те не спасяват живота по този начин. Дори и най-малката промяна в позицията на главата може да бъде решаваща. В такава ситуация най-важното е скоростта. Дефибрилаторът се прилага след две до три минути. Съответно Ериксен имаше много висок шанс за оцеляване.

Кристиан отвори очи и започна да ми говори. Попитах го на английски: "Върна ли се?".  A той отговори: "Да, тук съм". И тогава добави: "О, мамка му, аз съм само на 29 години". Казах му, че всичко е наред и че вече е в безопасност. Ериксен веднага разбра всичко и сложи ръка на гърдите си", заяви Клайнфелд за The Guardian.

  Сподели
153