Амстердам


FUTBOL-TV

Амстердам

Амстердам със своите 1.5 милиона жители е най-големият град в Нидерландия, а също така е част от Рандстад, който е шестият по големина метрополен район в Европа с население от над 8 милиона човека.

Произходът на града е свързан с торфището, носещо името Аместел. В този район мелиорациите започват още през 10 век, тъй като тук са живели много фермери. През 12 век се оформя малко рибарско селище, а след построяването на язовир то вече се нарича Амстелдам (на язовира в Амстел). За първи път наименованието Амстердам се появява през 1327 година. Благоприятното географско местоположение и възможността за активно използване на морския транспорт довеждат до разрастването на града и в превръщането му на финансов и търговски център. Тук трябва да отбележим, че през 1602 година офисът на международната търговска източноиндийска компания става първата в света фондова борса, а Банка "Амстердам" започва работа през 1609 година.

Градът се намира на 2 метра под морското равнище и през него преминават над 100 километра канали, повечето от които са плавателни с лодка. На практика Амстердам е разделен на около 90 острова, които са свързани с над 1 200 моста и за това се нарича още Северната Венеция.

Това е една от най-популярните туристически дестинации в Европа с над 5 милиона чуждестранни туристи на година, като тук изключваме ежедневните посещения, които са около 16 милиона човека на година. Причините за интереса към Амстердам са многобройни - от над 140-те фестивала и събития годишно, многобройните музеи и се стигне до разнообразния нощен живот, въплъщаваш в себе си мултикултурата и свободния дух на града. Тук е и раят на велосипедите, които по различни данни са над 500 000. Колело може да си наемете почти отвсякъде. Спокойно може да се качите с него в градския транспорт, ако ви се налага, да го оставите и да влезете в музея или кафенето и след това да продължите велообиколката си.

Рийксмузеум (Rijksmuseum) представя над 800 години холандско изкуство и история. Тук са изложени шедьоври на Рембранд и Вермеер, скулптури на нидерландски майстори, дрехи, оръжия – 8 000 експоната са разпределени в 80 галерии.

Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum) притежава най-голямата колекции от картини, рисунки и писма на художника. Ескпозицията включва и творби на негови съвременници, като Гоген и Моне, което ви помага да усетите по-плътно периода, в който е живял и творил Ван Гог.

Къщата на Рембранд привлича посетителите с уникална колекция от гравюри и скици на художника.

 

Музей Стеделийк (Stedelijk Museum) е истински рай за любителите на съвременното изкуство. В него са изложени произведения на Роден, Матис, Анди Уорхол, Кандински, Джаксън Полък.

Тропенмузеум – разкошният етнографски музей (Tropenmuseum), Националният морски музей (The National Maritime), Амстердам Дънджън (Amsterdam Dungeon), Нидерландският музей на съпротивата (Verzetsmuseum), къщата-музей на Ане Франк (Anne Frank House), музеят на Хайнекен (Heineken Museum). Съветваме ви да не се опитвате да видите 2 – 3 музея за няколко часа. Помислете кое ще ви е най-интересно и му посветете част от деня си.

Не бива да се пропуска и единственият плаващ пазар за цветя (Bloemenmarkt) в Европа. През XIX век цветята са се доставяли с малки лодки. И понеже каналите били най-оживените пътища на холандската столица, а и били доста по-широки от амстердамските улици, пазарът се зародил съвсем естествено.

Разбира се, Амстердам се свързва и с квартала на червените фенери (Де Вален), който съществува от 14 век и в известна степен се е превърнал в атракция за туристите.

Стадион "Йохан Кройф Арена"

Вместимост: 55 500 човека

Строежът на "Амстердам Арена" започва на 26 ноември 1993 година и приключва през юли 1996 година. Официалното му откриване е на 14 август 1996 година. Съоръжението е с прибиращ се покрив и струва 140 милиона евро. То е с най-висока категория 4 от УЕФА. От април 2018 година стадионът носи името на Йохан Кройф.

Стадионът ще бъде домакин на три мача от груповата фаза на Евро 2020 и на един двубой от осминафиналите на турнира:

13 юни Нидерландия - Украйна (група С)

17 юни Нидерландия - Австрия (група С)

21 юни Северна Македония - Нидерландия (група С)

26 юни осминафинал

  Сподели
329