ФБР арестува един от кандидатите за президент на ФИФА?


Н. Гавазов

ФБР арестува един от кандидатите за президент на ФИФА?

Кандидатът за президент на ФИФА Шейх Салман бин Ибрахим ал-Халиф може да бъде арестуван в навечерието на вота, който ще се състои на 26 февруари в Цюрих. Според източника на информацията, който се позовава на секретен документ, Шейх Салман е раздавал подкупи, когато се е борел с Мохамед бин Хамам за място в изпълкома на ФИФА.

Информацията бе потвърдена от австралийския журналист Лес Марей, който по онова време бе член на комитета по етика към ФИФА. Лес се е обърнал и уведомил а проблема бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке, който обаче определил действията на журналиста като безотговорни и потулил случая.

По-късно Марей предоставил на комитета имената на обвинителите и детайли от раздаването на подкупите, но и тези чиновници покрили случая.

По-рано в медийното пространство изтече информация, че ФБР заедно с швейцарската полиция готви серия от арести срещу служители на ФИФА по време на конгреса на Организацията тази седмица. Очаква се, че 206 човека от различни страни ще пристигнат в Цюрих, където ще се проведе мероприятието и изборите за президент на ФИФА.

 

  Сподели
82