Журналист: Златната топка отравя футбола


Н. Гавазов

Журналист: Златната топка отравя футбола

Известният журналист и автор на редица книги Джонатан Уилсън разказа за негативното влияние на индивидуалните награди, по-конкретно на "Златната топка", върху нападателя на Реал Мадрид Кристиано Роналдо.

"Извинете, но най-яркото впечатление от документалния филм за Роналдо е неговата мания по "Златната топка". По време на продукцията придобиваш впечатление, че за него "Златната топка" е по-важна от две спечелени Шампионски лиги. "Златната топка" отравя футбола, защото е срещу неговите главни ценности. Всеки един футболист трябва да е съсредоточен върху интересите на отбора си, а индивидуалните награди само провокират да стреляш в момент, в който е по-добре да подадеш. Или да направиш нещо, с което ефектно да впечатлиш, вместо са играеш просто и ефективно. Индивидуалните награди поощряват егоизма в играчите, тяхното желание да изпъкнат. Това е лошо за футбола", заяви Уилсън.

"Парадоксът е, че главен съперник на Кристиано в борбата за "Златната топка" е Лионел Меси, който, най-вероятно, скоро ще получи своя пети приз. Той е образец на играч-минималист, който е настроен за отборен футбол. Неговият гений се състои в това да постига желаното, използвайки минимално ниво на сложност на изпълнението", каза още журналистът.

 

  Сподели
215