За да убиеш дявола, трябва да пиеш от кръвта му


FUTBOL-TV

За да убиеш дявола, трябва да пиеш от кръвта му

В колоезденето няма допинг! Ако твърдите това, то възможностите са точно три. Никога не сте гледали колоездене. Вие сте най- големия наивник на света. Или... сте професионален колоездач. В живота има неща, които просто вървят ръка за ръка. "Copy" и "Paste", футбол и бира, политик и измама, Леонардо ди Каприо и липса на Оскар и разбира се допинг и колоездене!

Нека направо започнем на едро. Тур дьо Франс! Най- елитното състезание в този спорт, най- добрите състезатели, най- убийственото темпо, най- комерсиалното, с най- големи залози. Провежда се един месец, изминават се над 3000км., темпото е доста по- различно от туристическо. На теория, а и на практика това състезание е непосилно, нечовешко. Разбира се не казвам, че ако не употребявате тестостерон, кортизон, хормон на растежа и ЕПО няма да успеете в Тур дьо Франс. Може би ако имате супер режим и тренирате по 10 часа на ден ще успеете... да завършите първия етап!

Проблемът не е в колоездачите използващи допинг, защото колкото и да са добри ако не употребяват забранени вещества, трудно ще си намерят отбор. Значи отборите са виновни. Ами не! Те съставят допинг програми за състезателите си, за да оправдаят очакванията на спонсорите. Еее, ясно значи! Спонсорите са виновни! Еми, не точно. Виновни са феновете, които просто искат повече и повече, по- бързо, по- трудно, искат да се чупят рекорди, правят от обикновени спортисти герои, идоли, гурута и т.н.

Нека за момент оставим колоезденето и ще открием отговора, защо феновете са виновни. Представете си, че си гледате футболен мач от Шампионска лига- с всички модерни съоръжения по стадиона, футболистите с изваяни тела като на гръцки богове. Отборите са съпроводени от треньор, мениджър, физиотерапевт, кондиционен треньор, отделни треньори на защитници, вратари, халфове, нападатели. Плюс журналисти от телевизията на отбора и какви ли още не знайни и незнайни воини.

А сега си представете мач от преди 50 години. Дълги коси, къси гащета. Тиня, локви, грозни футболисти с криви крака. Стадион на който феновете са оградени с ограда и бодлива тел. Мачът е повече борба отколкото футбол, но условията го предразполагат. Отбора пристига с раздрънкан рейс, съпроводен от треньор и помощник-треньор. Ако не сте в бутаницата на стадиона, където няма капацитет, няма и седалки, можете да слушате какво се случва по радиото.

Разликата е наистина плашеща! Но феновете искат повече и повече. И всички си намират начин да оправдаят очакванията и да запазят съществуването си. Ясно е, че на генетично ниво няма никаква разлика между хората сега и тези, отпреди 50 години. В действителност ако се върнем на картинката, която описах по- горе разликата е очевидна. Науката си е свършила работата. Допинг има заради феновете!

Връщаме се на Ланс Армстронг, спечелил 7 пъти Тур дьо Франс. Победил рака. Идващ от бедно семейство и отгледан от самотна майка. Няма да ви изненадам ако ви кажа, че през кариерата си той е една ходеща аптека. А историята му, която медиите разпространяват е долна лъжа. Идва от средностатистическо семейство. Да, баща му и майка му се разделят, но жената, която го е родила винаги е имала мъж до себе си след това. Зад Ланс стоят Coca Cola, Nike, Oakley и кой ли още не. Всички знаят за допинг системата в отбора на Postal service, в който се подвизава Армстронг. Освен гениален лъжец и спортист, Ланс е и благороден, защото основава "Livestrong", организация, благодарения на която събира над 500 млн. долара и ги дарява на онкоболни.

В един прекрасен момент всички се обръщат срещу него. Съотборниците му го предават, за да спасят кожата си. Големите компании прекратяват договорите си с него, за да спасят репутацията си, така и така вече са натрупали милиони благодарение на него. Осъждат го и му взимат всичко. Защото Ланс Армстрон в продължение на 10 години освен конкуренцията мачка и всичко около себе си, включително приятели, семейство съотборници.
Включително и 10 годишни деца от едно благотворитено състезание по колоездене, в което той участва заедно с малчуганите. През цялото време е последен, но на финалните 20м. набира скорост и минава пръв. Той просто не може да губи! Всички се правят на изненадани, когато Американската антидопингова агенция вече е събрала твърде много доказателства срещу Армстронг и е разкрила допинг схемата му.

Много бързо нещата се обръщат от "Осанна!" до "Разпни го!" и от най- обичания спортист, става най- мразения. На всичкото отгоре борда на директорите на собствената му организация го гони. Измамник ли е Ланс Армстронг? Или резултат от днешното консуматорско общество? Ние създадохме Ланс. Заради нас лъжеше, заради нас неговите пиари му казваха какво да прави, а големите компании го използваха. Ние сме виновни, че Антидопинговата агенция хвърли милиони за разследване и в крайна сметка трябваше да оправдае съществуването си, а изкупителната жертва бе Ланс.

Всъщност що се отнася до състезания Ланс Армстронг никога не е мамил! По дефиниция думата измама означава, да спечелиш предимство пред другия по нечестен начин. В Тур дьо Франс всички взимат допинг. Така че Ланс не е измамник, защото не е имал никакво нечестно предимство. Просто организацията в отбора му, амбицията и тренировките, а не допинга са го направили повече велик шампион и по- малко велик лъжец. До каква степен той е убеден в правотата си? До такава: "Ако хората си мислят, че съм спечелил Тур дьо Франс с измама, значи са е**ти тъпаците!" Ланс Армстронг.

P.S. Какво е общото между футболистите и колоездачите? Защо има допинг в спорта? И защо платената любов измести спортсменството?

БОРИСЛАВ ОРЛИНОВ

 

  Сподели
263