Най-богатите във футбола


Н. Гавазов

Най-богатите във футбола

Лятото е време, през което клубовете стягат своите редици, извършват малки или по-големи покупки, а слуховете стават част от ежедневието на почитателите на футбола, успешно намествайки се във вакуума освободен от футболните срещи. Съвсем резонно е да си зададем и въпроса, кой стои зад клубовете, кои са собствениците и с какви капитали разполагат.

FUTBOL TV обработи последния рейтинг на най-богатите хора на планетата и представя на своите читатели топ 10 на най-заможните във футбола. Изненадващо, тук не намират място Ерик Тохир, братя Глейзър, Роман Абрамович и много други, за които сме предполагали, че са на върха на пирамидата.


10. Джон Фредриксен (Валеранга)

Възраст: 71

Капитал: 10 милиарда долара, а със семейството - 12.5 милиарда.

Фредриксен притежава най-големия петролен флот в света и освен това е корабен магнат. По-рано той се отказва от норвежкото си гражданство, получава кипърски паспорт, живее в Лондон, а повечето му фирми за регистрирани в офшорни зони. В момента Валеранга се намира на трето място в класирането на норвежката Елитесериен, като средната посещаемост на отбора 10 800 зрители на мач. Според различни източници, Фредриксен ежегодно инвестира в клуба по 12 милиона долара, което е напълно достатъчно за безоблачното съществуване на Валеранга.

 


9. Сергей Галицкий (Краснодар)

Възраст: 47

Капитал: 8.5 милиарда според Forbes, но според руски източници състоянието на Галицкий е малко над 11 милиарда долара.

Още като студент започва работа в банка, а след това основава дистрибуторска мрежа за козметика и парфюми. Основните му доходи са от търговия. През 2005 година е сред 200-та най-богати хора в Русия. През миналата година е 13-ти в този списък. През 2011 година успява да вкара Краснодар във Висшата лига на Русия.

 


8. Лакшми Митал (КПР)

Възраст: 65

Капитал: 13.4 милиарда долара


Индийският бизнесмен изведе промишлеността в родната си страна на съвсем ново ниво, след което се отправи към Лондон, за да се наслаждава на дивидентите. На Лакшми принадлежат само 30% от активите на КПР, но именно 65-годишният бизнесмен има решаващ глас в Борда. Митал е известен с близостта си до Лейбъристката партия, Тони Блеър и няколко скандала за корупция, които така и не бяха разнищени до край.

 


7. Франсоа Пино (Рен)

Възраст: 78

Капитал: 13.7 милиарда долара


Французинът започва с продажба на дървесина, а сега името му се асоциира с модните къщи Gucci и Yves Saint Laurent, а също така с аукциона Christie's. Съдейки по резултатите на Рен, футболът е последното нещо, което интересува Пино.

 

 

6. Алишер Усманов (Арсенал, Динамо Москва)

Възраст: 61

Капитал: 14.7 милиарда долара

Усманов е роден в Узбекистан, където баща му е държавен прокурор. Освен, че натрупва богатството си чрез миннодобивна дейност, Усманов е собственик на руския индустриален конгломерат Metalloinvest, собственик на втория по големина мобилен оператор в Русия, притежава медии и интернет портали. Смята се, че е дясна ръка на Владимир Путин сред бизнесмените в Русия. Близък приятел с Роман Абрамович.

 

 


5. Пол Алън (Сиатъл)

Възраст: 62

Капитал: 17.4 милиарда долара

Сподвижник на Бил Гейтс, който е съпричастен към създаването на Windows 8. Освен това има дялове в други технологични и медийни компании, занимава се с недвижими имоти и с благотворителна дейност. Смята се, че Алън е главен спортен магнат на американския Северо-Запад.

 

 

4. Мансур Бин Зайед Ал Нахян (Манчестър Сити)

Възраст: 44

Капитал: 32 милиарда долара

Член на кралското семейство на Абу Даби и може би с това трябва да приключи всичко. Собственик е и на Ню Йорк Сити и Ал Джазира. Има две съпруги и пет деца.

 

 

3. Амансио Ортега (Депортиво)

Възраст: 79


Капитал: 68.8 милиарда долара


Още една холивудска история за обикновено момче, което по волята на съдбата започва да снабдява целия свят с дрехи от Zara, Bershka, Pull & Bear и други испански текстилни гиганти. Собственик на над 6 000 магазина и над 92 000 служители. Както всеки испанец, Ортега обича футбола и е голям фен на Депортиво от Ла Коруня, където живее в последно време. Любовта му към този спор се изразява в извънбюджетно подпомагане на клуба, осигуряване на лагер-сборовете, пътуванията на отбора за срещите си, а също и заплащане на транспорта на местните фенове при гостуванията на тима.

 


2. Насер Ал Хелаифи (ПСЖ)

Възраст: 42


Капитал: 70 милиарда долара (предположения)

Катарски бизнесмен, който е генерален директор на beIN Media Group и Qatar Investment Authority. Председател на Qatar Sports Investments, като главна задача на фонда е инвестиране в спорта на национално и международно ниво. Освен това Qatar Sports Investments инвестира и във футболен клуб Барселона. От 2011 година Ал Хелаифи е президент и генерален директор на ПСЖ.

 

 


1. Карлос Слин (Пачука, Леон, Овиедо)

Възраст: 75


Капитал: 71.5 милиарда долара (предположения)


Бизнесменът придобива своите първи акции на 12-годишна възраст. Доскоро се смяташе, че той е най-богатият човек на планетата, но през пролетта отстъпи тази позиции на Бил Гейтс. Основните доходи на Слим са от търговия с цени книжа и телекомуникационни компании. През 2012 година закупи по 30% от акциите в Пачука и Леон, а след това спаси испанския Овиедо от банкрут.

 

8731