УЕФА ще обжалва решението на съда в Брюксел


Н. Гавазов

УЕФА ще обжалва решението на съда в Брюксел

УЕФА възнамерява да обжалва решението на съда в Брюксел, който удовлетвори жалбата на агент по отношение на правилата за финансов феърплей (ФФП). В събота стана известно, че белгийският агент Даниел Стриани е подал жалба в съда от първа инстанция.

Агентът, чиито интереси се защитават от адвокатите Жан-Луи Дюпон о Мартин Хисел, е на мнение, че ФФП нарушава основните свободи на Евросъюза: свободната конкуренция, свободното движение на капитали, свобода на инвестициите и свободното придвижване на работниците и услугите.

Във вторник съдът в Брюксел удовлетвори жалбата и я изпрати за разглеждане в Европейския съд. Освен това, белгийският съд се съгласи със Стриани, че т.нар. лимит за загуби на клубовете трябва да бъде намален до 30 милиона евро.

На практика, започната е процедура по премахване на ФФП, което не се харесва на УЕФА. Съответно, последва и реакция на Европейската организация.

"УЕФА взе под внимание решението на брюкселския съд, но ние смятаме за странно, че национален съд, нямайки компетенцията да решава такива дела, се занимава с това, а на всичкото отгоре изпрати делото в Европейския съд. Решението ще бъде обжалвано. При всички случаи, доверието на УЕФА към ФФП никак не противоречи на законите на Евросъюза и Европейския съд ще потвърди това", се казва в съобщение на УЕФА.

 

  Сподели
89