Терим: Ако Меси бе роден тук, той щеше да изчезне за футбола


Н. Гавазов

Терим: Ако Меси бе роден тук, той щеше да изчезне за футбола

Старши-треньорът на националния отбор на Турция подложи на критика организацията на футбола в страната и призова за реформи. Както е известно, футболните власти на южната ни съседка взеха решение да променят правилата за наемане на чужденци, а вчера стана ясно, че в Турция ще бъдат построени 100 младежки центъра, в които ще работят лицензирани треньори.

"Футболът в Турция, за съжаление, не се движи в правилната посока. Казвам го като човек, посветил целия си живот на футбола. Харчат се много пари, но не се постигат резултати на международната сцена, не се развиват младите футболисти. В страната има 127 професионални клуба, но само половината от 18-те отбора в Супер лигата имат лиценз от УЕФА. Също така над 600 дела се разглеждат от ФИФА - по този показател надминахме България и Македония", заяви Терим на вчерашна пресконференция

"Имаме отбори, които са принудени да поддържат форма по кафенетата и да се къпят в обществени бани, защото те нямат условия. Футболистите на успешните национални отбори участват в петте най-големи първенства на Европа, а ние имаме само един играч, Арда Туран от Атлетико Мадрид. Турските треньори пък предпочитат да пушат извън заседателните зали когато са поканени на срещи с участието на водещите си колеги", каза още селекционерът.

"В останалите страни децата започват да играят на петгодишна възраст, а не на десетгодишна, както е тук. За да стане качествен футболист, един играч трябва да пробяга минимум 10 000 часа", продължава Терим.

"Ако Лионел Меси бе започнал в Турция, ние първи щяхме да го наречем джудже. След това той щеше да бъде разкъсан от съперниците си, щяхме да му кажем, че няма да постигне много, да се гаврим с него медиите. Или обратно - роднините му щяха да го хвалят до небесата, постоянно щяха да го дават по телевизията. Накрая той нямаше да издържи този товар, ще се деморализира и изчезне", заяви специалистът.

 

  Сподели
99