Порто - Бенфика: Просто О Класико


Н. Гавазов

Порто - Бенфика: Просто О Класико

Порто - Бенфика
Стадион: "Ещадио до Даграо", Лисабон
Дата: 14.12.2014г.
Час: 22:00
Съдия: Жорже де Соуза

Порто ще посрещне Бенфика в дербито на португалския футбол и ще се опита да измести своя исторически съперник от първото място в класирането. След загубата от Спортинг в средата на октомври "драконите" стабилизираха представянето си и записаха седем победи и две равенства в девет мача, което увеличи шансовете на тима в борбата за титлата. В средата на седмицата Порто направи 1:1 при домакинството си на Шахтьор Донецк и утвърди първото си място в групата от Шампионска лига и сега столичани очакват жребия за плейофите.

По време на успешния период на своя градски съперник, Бенфика допусна само едно поражение във вътрешния шампионат, което обаче заради малката разлика скъси дистанцията между двата тима на три точки - сега Бенфика е на върха, но само с три точки преднина. Относно участието си в Европа, "орлите" приключиха с този ангажимент още преди две седмици, когато стана ясно, че ще завършат последни в групата си в Шампионска лига. Поради тази причина мачът с Байер в средата на седмица бе протоколен и по-скоро послужи за загрявка за днешния мач, отколкото за постигане на някакви резултати.

"Разбира се, това е мач от световна класа, двубой между два големи отбора, като високият профил на срещата съвпада и с много страст. Искаме да бъдем герои и да спечелим", заяви наставникът на Порто Жулиен Лопетегу.

"Това не е най-важният мач на сезона. Разбира се, "Класикото" е нещо повече от останалите мачове и е повече от спечелването на трите точки. Става дума за сблъсък между два големи отбора в едно от най-добрите европейски първенства", каза от своя страна старши-треньорът на Бенфика Жорже Жезуш.


Без съмнение, сблъсъкът тази вечер може да бъде сравним само с другото голямо дерби на Пиренеите, това между Реал Мадрид и Барселона. Предизвикателството не е свързано само със спечелването на трите точки, но тук става дума и за престиж. Историята на последните десет сблъсъка показва леко предимство за Порто (5 победи срещу 3 загуби), но това не означава нищо, както впрочем няма значение и моментната форма на съперниците. Просто защото "О Класико" е двубой от друго измерение, нямащ нищо общо с останалите мачове от португалската Примейр Лига.

Прогноза: Порто - Бенфика 2:1

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
105