В Обединеното първенство ще дават по 370 000 за победа


Н. Гавазов

В Обединеното първенство ще дават по 370 000 за победа

Бюджетът на Обединенoто първенство ще бъде съпоставим с бюджета на Шампионска лига, заяви президентът на холдинга „Газпром" Алексей Милер. Както е известно, днес се състоя поредният кръг от разговорите за новия шампионат, което ще включва в себе си по девет отбора от Украйна и Русия. Бяха уточнени и някои детайли, като например това, че втория ешелон на двете страни ще е изграден от четири зони, а също така, че победителят в шампионата ще получава премия от 92 милиона долара.

Милер също потвърди, че проектът е много мащабен и във финансовата област ще си съперничи с този на Шампионска лига.

„Що се отнася до бюджета, има определени разчети, на които ние се основаваме. Цифрите са внушителни и те превишават призовия фонд на Лига Европа и са съпоставими с тези в Шампионска лига", заяви Милер.

„Смятаме, че новото първенство може да започне през есента 2014. Но ако нещата се забавят, планираме да започнем през сезон 2015/16", каза президентът на „Газпром".

Директорът на АНО „Обединен шампионат по футбол" Валерий Газаев пък разясни някои финансови аспекти около новото първенство.

„По 5 % от бюджета ще се отчислява за Федерациите на Русия и Украйна. 10% от сумата е отделена за първа дивизия. Така бюджетът на висшата дивизия ще е 800 милиона долара. За участието си в първенството всеки тим ще получи по 22 милиона долара. За всяка победа ще се дава премия от 370 000 долара, а за равенство 120 000 долара. Победителят получава допълнително 92 милиона долара, а вицешампионът 74 милиона долара", заяви Газаев.

 

  Сподели
133