Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (05.02-11.02)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (05.02-11.02)

Интересни неща се случиха през уикенда в топ 5 на първенствата на Европа. Всички преследвачи на лидерите в шампионатите загубиха точки, а в същото време водачите в класирането не пропуснаха да се възползват от ситуацията и в крайна сметка узакониха господстващото си положение.

Кои са героите на изминалата седмица по европейските терени? Представяме ви: Dream Team за периода 05.02 - 11.02. Тактическа постройка 5-4-1.

ВРАТАР

Бен Фостър (Уест Бромич Албиън)

До снощния мач Ливърпул - УБА фаворит за този пост беше Рон-Роберт Цилер от Хановер 06, който помогна на отбора си да постигне минимална победа над Хофенхайм в среща от 21-я кръг на Бундеслигата. Но нещата се обърнаха на 180 градуса след двубоя на „Анфийлд", в който Бен Фостър показа класа, извършвайки седем спасявания, а върха на неговите изяви бе отразената дузпа при резултат 0:0. В крайна сметка „дроздовете" победиха с 2:0, а Фостър е определен за играч на мача.

Подгласници: Цилер (Хановер 96)

 

ЗАЩИТА

Давид Алаба (Байерн Мюнхен)

За играта на мюнхенци в отбрана няма смисъл да говорим - баварският гранд разфасова нещастните футболисти на Шалке 04, разгромявайки ги с 4:0, а Нойер на няколко пъти беше хванат от камерите да рита топката с резервния вратар Мюлер. Може би това обяснява факта, че левият бек на домакините с удоволствие се занимаваше с атакуваща дейност, която може да бъде оприличена с лов на вратата на съперника. Като начало Алаба реализира дузпа, а през втората част оформи дубъл. За всичко това много нападатели биха завидели на Давид, но по-важното е, че бранителят също така не позволи на „миньорите" да застрашат Нойер.

Павел Крмас (Фрайбург)

Още един защитник, който блесна със снайперистките си качества. 90 минути Фрайбург и Фортуна с огромен ентусиазъм създаваха голови положения в един крайно интересен мач, който обаче отиваше към равенство. Изглежда, че на Крмас му омръзна да гледа какво правят нападателите и в 87 -та минута се възползва от един корнер пред вратата на дюселдорфци и вкара победния гол за своите. Като допълнение за добрата му игра ще добавим факта, че Павел сгреши в 5% от пасовете си.


Езекиел Муньос (Палермо)

Срещата от 24-я кръг на Серия А между Палермо и Пескара се превърна в истински празник за Муньос. Защитникът на домакините изпълни по прекрасен начин задълженията си, извършвайки пет успешни шпагата и печелейки на 100% единоборствата. Накрая, именно той е с основна заслуга за гола на сицилианци, асистирайки на Диего Фабрини. Попадението в 88-та минута спаси домакините от поражение.


Анхел Ранхел (Суонзи Сити)

И този футболист трябва да признаем, че попадна в символичния ни отбор благодарение на добрата си игра в двата края на терена. Цели шест пъти бранителят на „лебедите" изчистваше топката от краката на съперниците и подари на своя колектив огромно владеене на топката. На всичкото отгоре Ранхел се отчете и с гол - в 18-та минута отбеляза второто попадение на Суонзи срещу КПР.


Рафаел (Манчестър Юнайтед)

Няма спор, че Рафаел прави един невероятен сезон. В мача срещу Евертън десният защитник на „червените дяволи" продължи с великолепните си изяви и себераздаването си на терена, а в допълнение ще кажем, че беше истински празник да се наблюдава противоборството му с не по-малко достойния за уважение Лейтън Бейнс. Към всичко това ще добавим, че Рафаел се замеси при втория гол на своите, асистирайки на Ван Перси, с което „карамелите" почти бяха пречупени.

Подгласници: Хът (Стоук Сити), Хойвелд (Саутхемптън), Кампаняро (Наполи), Сикуейра (Гранада), Мареку (Лориен), Мафер (Валенсиен)

 


ПОЛУЗАЩИТА

Гарет Бейл (Тотнъм)

Уелският полузащитник стана едно от главните действащи лица през европейския уикенд, оформяйки дубъл в мача с възраждащия се Нюкасъл. Именно на неговата сметка ще запишем победното попадение в 78-та минута, а първият му гол беше просто великолепен - Гарет с ефектен удар преодоля стената пред себе си, а след това и стража на гостите. Всичко това моментално му осигури място в символичния отбор.

Кевин де Брюйне (Вердер)

В Бремен след мача с Щутгарт се чуваше тържествена музика - „швабите" бяха разгромени с 4:1, а това позволи на „музикантите" да се откъснат зоната на аутсайдерите и по ентусиазираните фенове да започнат да мислят за евротурнирите. Във въпросния мач 21-годишният белгиец игра активна роля - постоянно създаваше ситуация след ситуация пред вратата на гостите, асистира на Мехмет Йекичи и сам отбеляза гол в 90-та минута.


Артуро Видал (Ювентус)

Блестящата игра на Ювентус и по-специално на полузащитата на „бианконерите" е определяща за победата над Фиорентина с 2:1. Гостите заплашиха вратата на Буфон само в първите минути на мача, след това „Старата дама" установи пълен контрол в мача, овладявайки средната линия. Специално в този мач Видал спечели шест единоборства и четири пъти надигра защитниците на противника „лице в лице". Подаръкът му към Алесандро Матри обезпечи победата на шампиона, а на Артуро място в символичния отбор.

Тиаго Алантара (Барселона)

Барселона порази през уикенда с отборната си игра. Шест гола вкараха каталунците на Хетафе, а изненадващото е, че Меси дори не оформи дубъл! Всички се изредиха да вкарват, а Алкантара пък не се спря да асистира. Полузащитникът направи и 142 точни паса и ако трябва да обобщим представянето на Тиаго с една-две думи, това е: игра в духа на най-добрите традиции на контузения Шави. Талантливият младеж се оказа достоен заместник на гениалния испански национал.

Подгласници: Давид Луис (Челси), Лампард (Челси), Ламела (Рома), Ригони (Киево), Иниеста (Барселона)


НАПАДЕНИЕ

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Севиля изглежда с нещо обиди Кристиано Роналдо, след като той изригна по такъв начин срещу гостите, че вкара три гола на нещастния си сънародник Бету (аналогът е с днешното изказване на Евра за Роналдо). Португалецът демонстрира една от най-мощните си и агресивни игри, а хеттрикът е награда за всичко, което показа Роналдо на терена - при това само за 63 минути, защото след като Кристиано си свърши работата, Жозе Моуриньо го извади от игра, давайки му заслужена почивка. Със сигурност утре вечер Юнайтед има защо да се притеснява от формата на лидера на атаката на Реал Мадрид.

Подгласници: Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед, Мичу (Суонзи), Балотели (Милан), Меси (Барселона), Сон (Хамбургер).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Стив Кларк (УБА)

Няма никакви съмнения - това е треньорът на нашия отбор. Кларк се завърна на „Анфийлд", за да победи бившия си тим и да покаже на ръководителите на Ливърпул, че сгрешиха, позволявайки му да си тръгне. Излишно да анализираме снощната среща - УБА излезе и игра като равен с равен със своя именит съперник, напълно нагаждайки се към постройката на мърсисайдци, убивайки темпото на игра, а най-важното - нанасяйки своите смъртоносни удари в 81-та и 90-та минута. Резултатът от всичко това е, че „дроздовете" сложиха край на серията си от шест мача без победа и се завърнаха в топ 8 - там, където би трябвало да се намира велик клуб като Ливърпул.

 

  Сподели
198