ФИФА: Организирната престъпност слага ръка на футбола


Н. Гавазов

ФИФА: Организирната престъпност слага ръка на футбола

Главата на службата на безопасността на ФИФА Ралф Матшке сподели за своите данни за възможна организация на договорените мачове. Според ръководителя, все повече престъпни групировки оставят на заден план останалите си незаконни дейности и се насочват към футбола в търсене на по-големи печалби.

„Констатирахме тревожна тенденция през последните няколко години. Организираната престъпност по целия свят се насочва постепенно преминава от търговията с наркотици към оказване на влияние върху резултатите от футболни срещи. Те го правят защото тук има по-малко риск, а печалбите са огромни. Около 50 лиги зад пределите на Европа са мишена за престъпниците", заяви Матшке за Reuters.

„Не е изключено да видим и как наркотърговци се опитват да сложат ръка на клубове, за да могат да си изперат парите и по-лесно да манипулират резултатите в мачовете. Това може да се случи в различни части на света, включително и в Европа. Дори на много високо ниво - в ръководствата на националните асоциации и конфедерации. Това в крайна сметка ще убие футбола в тези страни", каза още ръководителят.

 

  Сподели
100