Неизвестният футбол: Между земята и небето


Н. Гавазов

Неизвестният футбол: Между земята и небето

Непал - страна застанала под покрива на света, в която място са намерили запленяващи равнини, покрити с гъста джунгла и осем от десетте най-високи върха на планетата. Страна с древна култура, екзотика и много богата история. Тук са Хималаите и магическият Еверест, а стари замъци и следи от древна цивилизация показват, че мястото между земята и небето отдавна е привличало хората. Страна, известна още като „Убежище на Боговете"...

В Непал е имало британци. А където има британци, там има и футбол. И Непал не е успял да се размине с това явление на съвременния живот. Особено на фона на силното британско влияние в страната. През 1921 година Непал се запознава с футбола по-отблизо, след като млади местни хора научават за съществуването му в други съседни страни. Играта бързо набира популярност в страната, а парадоксалното е, че при нея няма кастово деление - играе се от бедни и богати, шудри и чхетри, брахмани и вайши (различните касти).

Първите отбори и първият шампионат е създаден през 1934 година. В него вземат участие 12 отбора, а клуб Джавалакхел печели първото съревнование в Непал. Съвсем скоро обаче правителството забранява играта, а по-нататък прави това още няколко пъти.

Кой обаче може да спре развитието на футбола? Реорганизираният шампионат на Непал е създаден през 1947 година и победител в него е НРТ, а създадената Купа Раджанаки три пъти е спечелена от Полицията на Непал. По-късно тази Купа е променена на Лика Мартис Мемориал, което продължава до наши дни и с нея се обозначава пролетно-летният шампионат на страната.

По-късно избухва една от многобройните революции и на никого не му е до футбол. Възраждането на спорта става през 1951 година със създаването на Футболната Асоциация на Непал.

Три години по-късно започва главното първенство на Непал - зимната Национална Лига, а 41-то и издание предстои да стартира през следващата зима.

Схемата на първенството е следната: През пролетта и лятото се разиграва Мартис Мемориал Лига сред 17 отбора. Победителят получава титлата летен шампион. Последните четири отбора изпадат в Лига Б, а 9 от най-добрите отбора от Мемориала преминават в зимната Национална ЛИга, откъдето се определя най-добрият отбор на Непал, който представя страната в Купата на Президента АФК. По подобен начин е с Лига Б и В. В тях също трябва да се спечели Мемориала, за да се влезе в Националната лига.

Най-успешните отбори в историята на Непал:

Мананг Маршянди Клаб

Победител в Лигата (6): 1986, 1987, 1989, 2000, 2003, 2006.

 

Рани Покхари Коне Тим

Победител в Лигата (6): 1971/72, 1972/73, 1973/74, 1979, 1982, 1984.


През последните години:

Непал Полис Клаб: шампион на Непал 2007 - 2012 (4 титли)

През миналият сезон: индивидуални награди.

Най-добър нападател: Бхарат Хавас (Непал Полис)

Най-добър полузащитник: Бхола Нат Силвал (Непал Полис)

Най-добър защитник: Сандип Раи (Лакшими Мананг Клаб)

Най-добър вратар: Ритеш Тхапа (Непал Полис)

Най-добър треньор: Бират Кришна Шрестха (Непал Полис)


Непал - страната на Купите!

В Непал са много кратки шампионатите (17 и 9 кръга), но за сметка на това има много Купи.

Аха Голд Кап (2068 по непалския календар и 2011 по нашият).

 


Видеото описва 9-та Купа Аха (2009-2010)

Основател на тази Купа е Сахара Клаб от град Покхара и се провежда вече 11 години. Таблицата по-долу показва победителите до сега. През първата година Купата се е казвала Караван Голд Кап.


Сафал Покхара Кап

Това е най-младата Купа в Непал и отново е създадена в Покхара. Първият победител през 2011 година е от Бангладеш - Шейх Джамал Дхамонди Клаб. На финала на стадиона в Покхара бенгалците побеждават Непал Арми Клаб с 1:0.


Бритиш Гуркха Кап

Гурките охраняват Нейно Величество, както швейцарците римския Папа и няма нищо изненадващо в съществуването на подобна Купа (говорехме за британското влияние). Турнирът е с най-голям награден фонд от всички непалски турнири с награден фонд от 1 милион рупии (около 11 300 американски долара).

През 2009 и 2010 година Купата е спечелена от Фри Стар Клаб.

 


Будда Субба Голд Кап

Това е един от основните турнири на Непал. Създаден е и се провежда в източната част на страната и спечелването на Купата се смята за много престижно.

Преди началото на всяка среща се устройва шоу, в което участват артисти и самодейци.


Трибуните винаги са пълни, а в деня на финала е невъзможно да се закупи билет за мача.


Турнирът съществува вече три години. Ето и победителите, които получават 2,5 милиона рупии за успеха си:

2010: Рани Покхари Коне Тим
2011: Мананг Марщянди Клаб
2012: Фри Стар Клаб.

 

Ncell Cup

Това е най-престижната и трудна за спечелване Купа в Непал. Стартът на състезанието беше даден на 12 септември и ще завърши на 13 октомври 2012 година. Отборите са разбити по 4 групи, а след това следват четвъртфиналите.

А ето следващото видео, с което се представя турнира:

 

Сега е дъждовният сезон и битките на терена се водят под непрекъснат дъжд.

"Трите звезди" откриват резултата срещу Бикрама Лама.

А ето видеото, което показва моменти от мача:

 

На картинката са пропуснати двама от авторите на попаденията, но нищо. Важен е резултатът!

Това е футболът в Непал. Досущ като страната, в която се практикува: екзотика, романтика и мъжество събрани в едно.

А това видео за националния отбор на Непал е за довиждане! Но рубриката остава. Очаквайте и други материали!

 

 

  Сподели
193