Руснаци хвърлят 506 милиона за изграждането на най-модерния стадион в света


Н. Гавазов

Руснаци хвърлят 506 милиона за изграждането на най-модерния стадион в света

За строителството на спортно-развлекателния комплекс „ВТБ Арена" ще бъдат заделени 506 милиона евро, съобщи официалният сайт на банка Intesa Sanpaolo, която е един от участниците в проекта. Както е известно, съоръжението ще трябва да бъде готово за Мондиал 2018 и ще бъде най-модерното в световен мащаб. То ще включва освен футболен стадион, но също така и хокейно игрище, огромен хотел, подземни паркинги, офиси, киносалони и редица други инфраструктурни обекти.

Според информацията, банките Cassa Depositi e Prestiti, Intesa Sanpaolo, Societe Generale, KfW IPEX-Bank, Агенцията по застраховане на експортни кредити SACE и руската банка ВТБ е подписано кредитно съглашение за финансиране работата на De Eccher Group по построяването на спортния комплекс.

Сделката е подписана в Москва при участието на министър-председателя на Италия Марио Монти и неговия руския колега Дмитрий Медведев. Общата сума е 506 милиона евро, която е структурирана по следния начин:

- 276 милиона евро предоставя банка Cassa Depositi e Prestiti под гаранцията на SACE върху цялата сума на кредита;

- 208 милиона евро предоставя банки Intesa Sanpaolo, Sociеtе Generale и KfW IPEX-Bank под гаранцията на SACE в размер на 95% от сумата на кредита;

- 22 милиона евро предоставя банка Intesa Sanpaolo и Sociеtе Generale.

 

  Сподели
200