Якубу: Не отидох в Китай за пари


А. Павлов

Якубу: Не отидох в Китай за пари

Нигерийският нападател Якубу Айегбени наблегна на факта, че преминаването му в Китай е било породено от силното желание да помогне на новия си амбициозен клуб, а не от предложената му заплата. Бившият стрелец на Блекбърн е последният от многото играчи от Висшата лига, които пристигат в Китайската суперлига и които ще получават солидно възнаграждение. От началото на тази година екснападателите на Челси Никола Анелка и Дидие Дрогба също се преместиха далеч на изток, за да упражняват там професията си.

Британските медии твърдят, че Якубу ще взима годишна заплата в размер на шест милиона евро в Гуанджоу Р&Ф. Въпреки това от китайския клуб отказаха да коментират възнаграждението на нигериеца и заявиха, че то няма толкова голямо значение.

"След като изслушах плановете на клуба, осъзнах, че трябва да се присъединя към него. Парите не бяха фактор при вземането на решението да отида в Китай", каза Якубу по време на пресконференцията, на която бе официално представен като играч на Гуанджоу Р&Ф.

29-годишният Якубу, който сключи тригодишен договор с новия си работодател, призна, че решението на Анелка да премине в Шанхай Шенхуа през януари е създало голям интерес сред останалите топфутболисти към това да дойдат в Китай.

"Откакто Анелка пристигна тук, все повече и повече водещи играчи идват в Китай. Нашето пристигане може да спомогне за подобряването на качеството на местния футбол", отбеляза нападателят, който вкара 18 попадения през последната кампания в Премиършип.

Припомняме, че през зимния трансферен прозорец Никола Анелка парафира двегодишен контракт с Шенхуа, като се говори, че седмичната заплата на фрацузина в китайския клуб възлиза на 307 хиляди долара. Независимо от това присъствието на опитния стрелец не успя да вдигне Шенхуа от незавидното му място в класирането на китайското първенство.

През този уикенд към Анелка ще се присъедини и Дидие Дрогба, който през миналия месец подписа с Шенхуа за две години и половина. Според информации в пресата в новия си клуб котдивоарецът ще заработва по 314 хиляди долара на седмица.

Иначе Якубу предположи, че евентуалният културен шок от преместването в Китай ще бъде смекчен от голямата нигерийска общност в Гуанджоу, който е третият най-голям град в южната част на Китай и който е дом на хиляди африкански търговци.

"Чух, че в Гуанджоу живеят пет хиляди мои сънародници", каза бившият футболист на Мидълзбро.

Вицепрезидентът на Гуанджоу Р&Ф Лу И обяви, че клубът, който понастоящем заема шестата позиция в подреждането на китайския шампионат, ще обмисли дали да направи още скъпи покупки.

"Нашата цел е да се класираме за азиатското клубно първенство и ние ще направим всичко, което можем, за да подсилим отбора си", разкри вицепрезидентът пред китайския портал "Нетийз".

  Сподели
156