Гигс: Не можех да отхвърля шанса да играя на Олимпиадата


А. Павлов

Гигс: Не можех да отхвърля шанса да играя на Олимпиадата

Райън Гигс не успя да участва с Уелс на голям форум и сега полузащитникът на Манчестър Юнайтед очаква с нетърпение участието си на Олимпийските игри в Лондон, където той ще изведе като капитан футболния отбор на Великобритания. 38-годишният Гигс дебютира за уелския национален отбор през 1991, като се отказа от него през 2007 година, не успявайки да му помогне да се класира на голямо първенство за първи път от Мондиал 1958.

Така ветеранът, който бе избран за капитан на британския състав за Олимпиадата, каза, че се радва за възможността най-накрая да дебютира на голям форум. "Не можах да се класирам за голямо първенство с Уелс, което винаги ще остане голямо разочарование. Страхотно е обаче да бъдеш замесен в обстановката на голям форум. Преди не съм усещал това. Тук съм само от един ден, но аз наистина нямам търпение да участвам на Олимпийските игри", заяви Райън Гигс.

В тази връзка футболните асоциации на Уелс, Северна Ирландия и Шотландия искаха да се възползват от обединената селекция на Великобритания, изразявайки опасенията си, че в бъдеще няма да могат да имат отделни национални гарнитури.

Впоследствие наставникът Стюърт Пиърс включи петима играчи от Уелс в 18-членния британски състав за Олимпийските игри. Нито един футболист от Шотландия или Северна Ирландия не намери място в списъка на Пиърс.

Въпреки това, когато Гигс бе запитан относно политическия фактор около решението на треньора, опитният състезател избра да постави фокуса върху футбола, казвайки следното: "Всичко, което видях, беше публикувано само в пресата. Като играч и уелсец аз просто желаех да участвам на Олимпийските игри, какъвто бе случаят и с останалите уелски момчета, които бяха включени в селекцията на Великобритания. Тези момчета са уелсци, но ние просто искахме възможността да играем за Великобритания на Олимпиадата на собствена земя, затова мисля, че това бе шанс, който ние не можехме да отхвърлим."

  Сподели
94