Рейнджърс няма да играе във Висшата лига на Шотландия


Н. Гавазов

Рейнджърс няма да играе във Висшата лига на Шотландия

Клубовете от Висшата лига на Шотландия (ШВЛ) гласуваха против участието на Рейнжърс в следващия шампионат на страната. Тази новина беше обявена в кратко изявление след повече от пет-часово заседание в Хемпдън в сряда. Главният изпълнителен директор на Лигата Нийл Донкастър по-рано намекна, че гласуването може да бъде отложено заради опасения за финансови последици за клуба от „Айброкс", ако той започне участието си в Трета дивизия.

Както е известно, клубът от Глазгоу не беше включен в календара на първенството за следващия сезон заради нестабилно финансово положение. За да бъде върнат обратно в елита, поне осем отбора от Висшата лига трябваше да гласуват в полза на Рейнджърс. В крайна сметка Сейнт Джонстън, Сейнт Мирън, Абърдийн, Хартс, Хибърниън, Дънди Юнайтед, Мъдъруел и Инвърнес гласуваха против допускането на отбора от Глазгоу в елита.

„На Общото събрание днес, клубовете от Висшата лига гласуваха с огромно мнозинство да бъде отхвърлено искането на Рейнджърс да се присъедини към ШВЛ".

Чарлс Грийн, който оглавява консорциума закупил Рейнджърс за 5,5 милиона паунда заяви, че дълбоко съжалява за случилото се и изрази надежди, че отборът няма да започне от най-ниското ниво на шотландския футбол.

„Ние сме дълбоко разочаровани, че нашата молба да се присъединим към Висшата лига беше отхвърлена с голямо мнозинство. Клубът се надява, че привържениците ни ще продължат да ни подкрепят и да върнат Рейнджърс към успехите", заяви Грийн.

В момента не е ясно това решение как ще се отрази върху Рейнджърс, тъй като повечето, ако не всички търговски договори на ШВЛ включват клаузи, които позволяват на спонсори и партньори да се оттеглят от изпълнението на задълженията си по контрактите, ако даден клуб промени елитния си статут.

 

  Сподели
89