Президентът на Фенербахче влиза в затвора


Н. Гавазов

Президентът на Фенербахче влиза в затвора

Президентът на турския футболен клуб Фенербахче Азиз Йълдъръм беше признат от съда за виновен в организиране и уговаряне на мачове и осъден на шест години и три месеца затвор. Босът е обвинен в това, че през 2011 година преди срещата от шампионата на Турция с ФК Истанбул е подкупил футболиста на съперника Ибрахим Акин, плащайки му 100 000 евро. Също така под подозрение попадна и последния мач от сезон 2010/11, в който Фенербахче победи Сиваспор и стана шампион на Турция.

Йълдъръм беше арестуван през юли 2011 година. По време на задържането си той успя отново да спечели изборите за президент на клуба, който заема от 1998 година.

В същото време УЕФА отстрани Фенербахче от участие в Шампионска лига, предоставяйки мястото на Трабзонспор. На 24 юни 2012 УЕФА все пак разреши на Фенербахче да участва в състезания под егидата на организацията.

Всички арестувани по делото за договорените мачове, чието разследване започна по инициатива на новото ръководство на Федерацията по футбол на Турция (TFF) са 93 човека. Под подозрение са освен президента на Фенербахче, но и ръководителите на Трабзонспор, Сиваспор и Бешикташ.

Първото заседание по делото се състоя през март 2012. Няколко седмици преди него президентът на TFF и двама негови заместници подадоха оставка заради намесата на правителството на Турция, което оказа натиск върху съдебната система на страната, искайки сурови наказания за всички участници в процеса.

 

  Сподели
94