ФИФА слага ръка на всички трансфери


Н. Гавазов

ФИФА слага ръка на всички трансфери

ФИФА планира да въведе електронна система в интернет, чрез която да се следят всички трансфери на футболисти в света, съобщи юристът на ФИФА Марко Вилигер. По думите му такава система ще позволи на ФИФА да проверява всеки съмнителен трансфер и ще помогне в борбата с прането на пари и измамите на мениджъри, които печелят неправомерно от трансфери. Системата ще бъде и основен източник за клубовете да виждат кои играчи са свободни на трансферния пазар.

От централата разкриха, че едва 25-30 процента от трансферите се правят от лицензирани мениджъри.

Тази новина не е изненадваща и за евентуалното въвеждане на всички сделки в специална база данни се заговори още миналата година, когато ФИФА започна разследване на трансфeра на Бебе в Манчестър Юнайтед - резултатите не показаха нередности при преминаването на играча в отбора на Сър Алекс.

Световната футболна централа обмисля също така да въведе таван на комисионните, които агентите на играчите печелят от трансфери. Те ще бъдат задължавани да обявяват колко точно е печалбата им от продажба на футболисти. От световното първенство през 2010 година насам са направени около 10 500 трансфера по целия свят на обща стойност около 2,7 милиарда долара, направиха справка от ФИФА.

"Парите от трансфери влизат в джобовете на хора, които не инвестират във футбола. Трябва да ограничим ролята на мениджърите. Парите от трансфери трябва да остават в спорта", каза юристът Марко Вилигер.

 

  Сподели
117