Варан: Футболът е специфична индустрия


Н. Гавазов

Варан: Футболът е специфична индустрия

Френският централен защитник Рафаел Варан обяви, че се оттегля от професионалния футбол на 31-годишна възраст тази есен поради тежки контузии, които пречеха на представянето му през последните години.

След това италианският Комо, последният клуб на играча, му предложи позиция в ръководството, а Варан планира да започне работа в нова роля в близко бъдеще.

Междувременно Рафаел реши да разкаже за живота зад кулисите на голямата футболна сцена.

"Преминах през много в собствения си футболен път. Понякога беше много, много трудно и сега искам да стана треньор, за да помогна на играчите да намерят баланс във футбола.

Когато имате малко опит, можете да видите всички тези скрити връзки. Промених средата си няколко пъти по време на кариерата си и понякога трябваше да поставя определени бариери с роднини или външни хора, които идваха или се обръщаха към мен.

Във футболните тренировъчни центрове никога няма да бъдете научени как да промените социалната група около вас, как да управлявате промените в живота с хората около вас. Видях колко кариери не успяха да се развият и семействата се разпаднаха точно поради това.

Проблемът е и конфликт на интереси, а играчите са в центъра на всичко. Просто цялата система е конфигурирана така, че играчът да не мисли и да не вижда, че е използван.

Когато вече имате малко футболен опит, виждате цялата тази скрита игра, трикове на агенти и т.н.

След това имате избор да приемете, че сте били измамени и да се регистрирате за каквото и да е за собственото си спокойствие, например гледайте си работата, а аз ще се съсредоточа върху семейството си и играта. Или не сте съгласни с това и това отнема много, много енергия.

Не искам да казвам много, но е важно да се знае, че футболът е много специфична индустрия“, заяви бившият френски футболист.

Ще припомним, че Варан изигра общо 480 мача (21 гола + 8 асистенции) на клубно ниво и 93 мача (5 + 1) на международно ниво.

  Сподели
39