Клоунада


Н. Гавазов

Клоунада

Лондон за първи път след 2018 година бе домакин на церемонията по връчването на най-добрите футболни награди на ФИФА. Събитие, което се провежда от 2016 година, след края на компрометираната "Златна топка на ФИФА", когато четири от шестте издания бяха спечелени от Лионел Меси - според мнозина поне две от наградите са скандални и незаслужени.  

Разбира се, гвоздеят на церемонията трябваше да бъде награждаването на най-добрия футболист за 2023 г. при мъжете. Винаги е било така, но не и този път.

По принцип, очакванията бяха, че този път друг футболист ще грабне приза, ако трябва да сме по-точни, предположенията сочеха към Ерлинг Холанд.

 

Някой ще попита защо Ерлинг, а не Меси?

Първо, през миналия февруари ФИФА вече даде такава награда на Лео Меси, като се каза, че се преразглеждат постиженията на играчите за цяла година и половина - от август 2021 г. до декември 2022 г.

Второ, "Наградата отличава най-забележителните изпълнители в мъжката игра от периода от 19 декември 2022 г. до 20 август 2023 г.“ е написано черно на бяло на официалния уебсайт на ФИФА. Тоест, зачитат се само постиженията от деня след финала на Световното първенство, който се проведе на 18 декември, и до края на лятото. Грубо казано - втората половина на миналия сезон.

 

Крайната дата е 20 август, денят, в който Лео Меси вдигна Купата на Лигата с Интер Маями. Да, той спечели френското първенство с ПСЖ преди това, но нека бъдем честни - Лига 1 по статут е след Висшата лига, Серия А, Ла Лига и Бундеслигата!

 

Освен това Лео имаше ли феноменална година? Имаше ли някакви големи постижения? Всеки непредубеден фен на футбола би трябвало да отговори с "не"!

 

А от другата страна е Ерлинг Холанд, който през пролетта успя да вкара седем гола в Шампионска лига и 18 гола в 22 мача от Висшата лига. Да, той не бе супер продуктивен, както през първия полусезон, но в същото време спечели всичко, което можеше.

И за да не сме голословни, нека да проверим грубата статистика за периода от 19 декември до 20 август.

    Холанд : 44 мача, 37 гола, 5 асистенции;

    Меси : 37 мача, 27 гола, 8 асистенции;

Тук са всички мачове в първенствата, купите, суперкупите, приятелските мачове на националните отбори. Всичко. И дори статистиката е на страната на норвежеца.

 

Как тогава бе определен победителят?

ФИФА има следните правила. Гласуват капитаните на всички национални отбори, гласуват треньорите на националните отбори и по един представител на медиите от всяка от страните членки на ФИФА.

И именно феновете и капитаните на националния отбор предпочетоха най-вече Меси, докато Холанд бе подкрепян от треньори и журналисти. Съперниците събраха еднакъв брой гласове, но аржентинецът спечели, защото според правилата, най-добър става този, който има повече подкрепа от капитаните.

 

И така, защо клоунада?

Вече казахме, че черешката на тортата при подобни церемонии е изборът на най-добър футболист

И водещият Тиери Анри и неговата половинка обявяват, че сега ще разберем името на най-добрия футболист при мъжете!

Две млади дами излизат с плик и сухо съобщават името на... Лионел Меси. Всъщност, реакцията на залата показа, че въпросната церемония е нищо повече от обикновена клоунада - сухи аплодисменти за 6 секунди, а след това пълно мълчание. Нещо подобно на цирка през 2014 година, когато Меси бе избран от ФИФА за Играч на Мондиал 2014 - срамен факт, тъй като Лео остана не само без гол в плейофите, но и бе напълно обезличен. Спомням си, че тогава се получи много неловък момент - Сеп Блатер искаше да връчи наградата, а Меси едва ли не насила бе избутан напред.

Сега Лео не се появи на сцената, той не дойде на тази церемония, защото може би не е бил информиран, че ще спечели? Или може би е решил, че ще е прекалено? Нещо повече, нямаше дори поздравителен клип!

Клоунада!

Анри, който очевидно не бе подготвен за такъв резултат,  трябваше да се измъкне от конфузната ситуация. Той се приближи до трофея, който трябваше да бъде връчен на Меси, и каза, че ще го вземе, защото никога не е печелил такъв. Разбира се, в залата се засмяха на плоската шега, защото това е клоунада.

Грешите, ако си мислите, че циркът приключи с това. На сцената излезе легендарната футболистка Марта. Тя получи специална награда за принос в спорта. И тук клоунадата продължи. Официалната страница на ФИФА в социалната мрежа X.com (преди Twitter) поздрави Марта за получаването на наградата със специална снимка, а 15 минути по-късно обяви и победата на Меси.

Отново. Меси беше признат за най-добрия играч в света ПРЕДИ Марта да бъде извикана на сцената. Но, ако някой е проследил церемонията само чрез социалните мрежи на ФИФА (като моя милост), значи не е знаел за победата на аржентинеца в продължение на половин час!

Клоунада!

В крайна сметка, нека бъдем честни и да кажем, че Меси не е виновен, че за пореден път спечели спорен приз. Напротив, вероятно аржентинецът се чувства толкова  нелепо, колкото на 13 юли 2014 година на "Маракана", когато 2/3 от футболния свят се смееше на тогавашния цирк, а мемета запълниха социалните мрежи.

Виновна ли е ФИФА, че анкетираните гласуваха по начина, по който са гласували? Отчасти, защото струваше ли си да бъдат дадени 25% от гласовете на феновете?

Виновна ли е ФИФА, че всичко изглеждаше шокиращо ужасно? Да, абсолютно. Защото не само, че бе връчена поредната спорна награда в историята, но самата церемония бе странна,  без самия победител, без дори видео от победителя. Е, благодарни сме, че поне показахте снимка на победителя... неуважаеми клоуни.  

  Сподели
581