Инфантино: Трябва да има служебна загуба за расизъм


Н. Гавазов

Инфантино: Трябва да има служебна загуба за расизъм

Президентът на ФИФА Джани Инфантино призова отборите да бъдат наказвани със служебни загуби, ако техните привърженици извършват расистки прояви.

Изказването на Инфантино идва след инцидентите в събота, в които участваха вратарят на Милан Майк Мейнян и полузащитника на Ковънтри Сити Кейси Палмър.

Мейнян временно напусна терена с отбора на Милан по време на мача от Серия А в Удинезе, като по-късно заяви, че е чувал "маймунски звуци" от феновете зад вратата си.

Палмър твърди, че е бил обект на подобни обиди от страна на привържениците на Шефилд Уензди.

"Събитията, които се случиха в Удине и Шефилд в събота, са напълно отвратителни и напълно неприемливи. Няма място за расизъм или каквато и да е форма на дискриминация - както във футбола, така и в обществото. Играчите, засегнати от събитията в събота, имат моята безрезервна подкрепа.

Необходимо е всички заинтересовани страни да предприемат действия, като се започне с образование в училищата, така че бъдещите поколения да разберат, че това не е част от футбола или обществото.

Освен триетапния процес (спиране на мача, повторно спиране на двубоя, прекратяване на срещата), трябва да въведем служебна загуба за отбора, чиито фенове са извършили расизъм и са станали причина за прекратяване на мача, както и забрани за посещение на стадиони в цял свят и наказателни обвинения за расистите. ФИФА и футболът показват пълна солидарност с жертвите на расизъм и всякаква форма на дискриминация. Веднъж завинаги: Не на расизма! Не на расизма и всяка форма на дискриминация!", заяви Инфантино.

  Сподели
167