Турски гамбит


Н. Гавазов

Турски гамбит

Преди няколко години на филмовия пазар се появи една продукция на режисьора Яник Файзеев, която отразява друга гледна точка за Руско-турската война (1877-1878). Главният герой Фандорин е по следите на турски агент, който се опитва да разкрие плановете на русите по време на обсадата на Плевен. Агентът е майстор на маскировката и владее отлично руския език и в крайна сметка бе разкрит едва към края на действието. Навярно любителите на сценичното изкуство вече се досещат, че става дума за филма „Турски гамбит" - произведение, което придоби голяма популярност и се радваше на огромен зрителски интерес - поне на мен ми хареса и ви препоръчвам да го гледате.

Случайно или не, но случващото се напоследък на юг нас ми напомня точно за този филм. Феновете на шаха може би знаят какво означава думата гамбит. За тези, които не се досещат, ще поясня - това е дебют в шахмата, при който, една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура - най-често това е пешката. Другата страна може да приеме или откаже жертвата и оттам гамбитът се нарича приет или отказан. Приемането на гамбита обикновено води до остра, изпълнена с тактически комбинации игра и много често с допълнителни жертви на фигури. В името на крайния успех разбира се.

Та турската прокуратура започна мащабна операция по разследване на договорени мачове и под прицела и попаднаха шампиона, вицешампиона, още няколко клуба, както и бивши и настоящи футболни деятели. Арестуваха повече от 60 заподозрени, някои от тях останаха в ареста, други пуснати под гаранция или им бе наложена мярка за неотклонение „подписка". По-важното е, че държавата сериозно се е заела да си изчисти двора. И това става забележете - само три месеца, след като бе приет закон за футболното хулиганство, в който залегнаха и санкции за уговаряне на мачове. И сега някой от арестуваните могат да прекарат следващите 12 години в затвора. Не си поплюват комшиите!

Откъде се стигна до тази абсурдна ситуация? Хайде да не се правим на ощипани моми. В повечето сфери, където има много пари, съществуват не само предпоставки, а и много измами. Или поне опити, а при повечето се получава. Нашата мила родна картинка си я знаем - ако една изкопана дупка струва 1000 лева, ние(не аз, а човека, който си е платил комисионната на кмета, депутата, министъра) я правим за 2000, ако поставянето на една плочка е 20 лева, при нас е 50. Но нека оставим българските крадци, заради които, ако някой не е разбрал - народа се намира на това дередже.

В Турция се наливат милиони във футбола. Не десетки, а стотици, а най- популярният спорт е с изградена собствена макро-икономическа рамка - той се развива паралелно с икономиката на страната, която въпреки кризата, за миналата година бележи ръст от 8,9%. В страната бюджетите на трите най-големи клуба надхвърлят в пъти този на цялата ни родна А група за няколко години напред, стадионите са пълни, а чрез международни фондове на разсрочено плащане се купуват чужди играчи. Отделно от всичко това, спонсори се надпреварват да влагат пари, отчитайки двойна и тройна възвращаемост. В резултат - турската лига днес е една от най-конкурентоспособните в Европа, с различни шампиони за последните четири сезона. Истанбулските грандове вече не мерят сили само помежду си, а срещу тях се изправят Трабзонспор и Бурсаспор, с което бе намалена пропастта между елитните клубове. Например, Галатасарай завърши девети, а въпроса с титлата се реши е последния ден. Най-важното нещо обаче е, наличието на голям акцент върху работата с децата и младежите. За мен лично, турският футбол е спящият великан на Европа.

Някой обаче бръкна в кацата повече отколкото трябваше. Или замеси много хора. А турците са като нас приказливи - двама, ако знаят нещо, то се научава от цял Истанбул. Поради това, прокуратурата продължава да събира доказателства и не пожали никой - включително и бившият шеф на турския футбол! Докато пишех този материал, не успявах да асимилирам случващото, защото всеки ден има по някой арестуван, а вестниците не спират да излизат с информации по мега-делото и ако човек чете изданията, остава с впечатлението, че не 19, а над 200 мача са уговорени. Влязох и в турски футболни форуми, влязох във форумите на антиправителствения сайт Oda TV, чийто собственици бяха арестувани през пролетта за критики към правителството - навсякъде виждам не само силна обществена реакция към далавераджиите, но и желание злото да бъде изкоренено...

Мога да кажа само - евала на турската прокуратура, която не се стресна от големите имена на клубовете и техните деятели и се захвана със здрава ръка да изчисти злото. Евала и на съда - някои от обвинените бяха измъкнати от болници и независими медицински екипи им поставиха диагноза здрав, т.е. обвиняемият може да влезе в ареста. Евала за всичко, което се случва - с риск да рухне целия футбол, но с идеята да се започне на чисто. Никой не се стресна, че от момента на първите арести до сега, загубите на Фенербахче на борсата за ценни книжа вече възлизат на не по-малко от 200 милиона американски долара! Останалите клубове също потъват на дъното, независимо, че техните имена не се появиха на нито едно място в пресата. Освен това, експертите предричат, че ако шампиона бъде изхвърлен в по-долна лига и на по-късен етап бъде лишен от участие в Шампионска лига, загубите му до края на годината ще достигнат около 500 милиона евро!

А най-голямо удивление будят два факта: първият е, че всичко започна от едно анонимно писмо на гражданин от Гиресун до Департамента на полицията в Истанбул, в което човекът обвини местният футболен отбор в договаряне на мачове. Реакцията на Държавата (умишлено я пиша с големи букви) бе светкавична, а резултатите са налице - в прокуратурата прелива от аудио и видеозаписи. А вторият факт е, че под ударите на закона ще попаднат най-вече организаторите, а не обикновените изпълнители. Поеми си дъх читателю.....

Някой ще попита, защо са написани всички тези неща по-горе и какво общо имат с нас. Отговарям веднага с въпрос: Очаквате ли подобно нещо да се случи в България? Няма смисъл да коментирам. Отказвам коментар. Само се досещам за защитата на Шипка през есента и лютата зима на 1877 година - период известен в историята, като „Зимното шипченско стоене". Въпреки студа, въпреки снежните бури, защитниците геройски бранят прохода. С цената на живота на 9 000 замръзнали войници. А телеграфът съобщава за саможертвата кратко: „На Шипка всичко е спокойно"......В първенството на Хичо и Пичо всичко е спокойно. Само футболът го няма.......

Иначе днес на официалният сайт на Фенербахче се появи коментар на един от феновете на този велик отбор, чиито пост завършва с думите: „Изчистете всичко! Ние всички искаме, един ден да кажем, че сме горди от нашето чисто и победоносно минало!"....

 

  Сподели
204