Италианската федерация коментира новината за Суперлигата


Н. Гавазов

Италианската федерация коментира новината за Суперлигата

Пресслужбата на Италианската футболна федерация (FIGC) излезе с изявление относно решението на Европейския съд за Европейската суперлига и УЕФА. Припомняме, че в четвъртък, 21 декември, съдебният орган призна за незаконни действията на ФИФА и УЕФА по забрана на провеждането на нов турнир.

"След решението на Съда на Европейския съюз по така нареченото дело за Суперлигата, Италианската футболна федерация, като напълно признава своята принадлежност към органите-майки на УЕФА и ФИФА, потвърждава своите ангажирани действия за защита на националните първенства, поддържайки по-широкият и по-общ принцип на спортно достойнство и зачитане на международните календари.

Поради тези причини, в съответствие с националните закони и международните разпоредби, FIGC счита, че Суперлигата не е проект, съвместим с тези условия и винаги ще работи на всички места, преследвайки общите интереси на италианския футбол“, се казва в изявление за официалния сайт на федерацията.

Припомняме, че по-рано беше представен форматът на Суперлигата, според който в нея ще участват 64 клуба, разделени в три лиги. Във всяка лига състезанието ще се проведе на два етапа - "етап на лигата“ и "етап на плейофите“. Началото на новия турнир е планирано за 2025 г. В момента само Реал Мадрид и Барселона са в Суперлигата.

  Сподели
186