УЕФА: Решението на съда не е одобрение на Суперлигата


Н. Гавазов

 УЕФА: Решението на съда не е одобрение на Суперлигата

Европейската футболна централа излезе с официална позиция относно постановеното днес решение от страна на Съда на Европейския съюз, който се произнесе, че УЕФА и ФИФА са извършили злоупотреба с господстващо положение, заплашвайки със санкции клубовете, които опитаха да създадат Европейската Суперлига.

Ето и официалната позиция от страна на УЕФА:

"УЕФА взема под внимание решението, постановено днес от Съда на Европейския съюз относно Европейската Суперлига. Това решение не означава одобрение или утвърждаване на т.нар. Суперлига. То по-скоро подчертава съществуващ недостатък в рамката на УЕФА за даване на предварително разрешение, един технически аспект, който вече беше огласен и разгледан още през юни 2022 година. УЕФА е уверена в стабилността на своите нови правила и по-специално, че те са в съответствие с всички приложими европейски закони и разпоредби.

УЕФА остава решителна в своя ангажимент да поддържа европейската футболна пирамида, като гарантира, че тя продължава да служи на по-широките интереси на обществото. Ще продължим да оформяме европейския спортен модел заедно с национални асоциации, лиги, клубове, фенове, играчи, треньори, институции на ЕС, правителства и партньори.

Вярваме, че основаната на солидарност европейска футболна пирамида, която феновете и всички заинтересовани страни обявиха за свой незаменим модел, ще бъде защитена срещу заплахата от отцепване от европейските и националните закони“.

  Сподели
262