Днес Европейският съд решава за Суперлигата


Н. Гавазов

Днес Европейският съд решава за Суперлигата

Решението по делото за Европейската Суперлига, което може да оформи бъдещето на континенталния клубен футбол за десетилетия напред, трябва да бъде взето в четвъртък.

Голямата камара на Европейския съд трябва да реши дали УЕФА и ФИФА са действали срещу закона за конкуренцията, като са блокирали формирането на Европейската суперлига през 2021 г. и след това са се опитали да санкционират замесените клубове.

Необвързващо решение, постановено от генералния адвокат по делото през декември миналата година, установи, че правилата, позволяващи на УЕФА да има предварително одобрение за нови състезания, са съвместими с правото на ЕС.

Първоначалното предложение за Суперлигата за 2021 г. бе критикувано заради "затворения“ си формат, като 15 клуба-основатели бяха имунизирани срещу изпадане.

A22, компания, създадена, за да подпомогне създаването на това състезание, вече е изготвила преработени планове за събитие в няколко дивизии, включващо 60 до 80 отбора, настоява състезанието да бъде отворено за всички.

Компанията ще се надява, че решението ще принуди спортни федерации като УЕФА да използват недискриминационни критерии при оценката на новите участници на пазара, което би отворило вратата за A22 да опита отново.

"Утре е Денят на съда на УЕФА“, гласи публикация на A22, публикувана на X в сряда.

"След почти 70 години като единствен регулатор, пазач и доминиращ търговски оператор на европейския футболен пазар, монополът на УЕФА може най-накрая да приключи! Ние сме на прага на нова, по-добра ера за #EuropeanClubFootball.“

  Сподели
140