УЕФА разреши на турските клубове да участват в евротурнирите...засега


Н. Гавазов

УЕФА разреши на турските клубове да участват в евротурнирите...засега

Независимо от скандала с уговорени мачове от вътрешният шампионат на Турция и възможното преразглеждане на резултатите от първенството, УЕФА разреши на Фенербахче и Трабзонспор участие в Шампионската лига, съобщи официалният сайт на европейската футболна централа. УЕФА потвърждава, че ежедневно следи за развитието на ситуацията и се намира в постоянен контакт с футболната асоциация на Турция (ФАТ). В същото време от централата предупредиха, че ако бъде доказана вината на замесените клубове, има вероятност те да бъдат извадени от всякакво участие в турнирите за дълъг период от време.

„Несъмнено, това е сложно дело, което се намира все още в стадии на развитие. Попадналите под подозрение срещи се намират в спортната юрисдикция на (ФАТ) и под правовата юрисдикция на съдебната система в Турция. Поради това, УЕФА няма право да встъпва под каквито и да е коментарии относно случващото се в страната.

Що се отнася до участието на турските отбори в турнирите на УЕФА, европейският футболен съюз напълно се доверява на ФАТ и неговото право да определи отборите, които ще вземат участие в тези турнири и делегира на ФАТ правото да приеме нужните мерки по отношение на различните клубове, според информацията с която разполага.

Позовавайки се на получените данни, УЕФА не вижда причини да откаже участието в европейските турнири на замесените в разследването клубове.

УЕФА се обръща с молба към държавните органи на Турция, колкото е възможно по-скоро да предадат цялата нужна информация на ФАТ, която има отношение към разследването, за да може и спортното правосъдие да изпълни своите задължения. Ако бъде доказано участието на въпросните клубове в договорени мачове, въпреки, че в момента те се допускат до участие в турнирите под егидата на УЕФА, на по-късен етап ще бъдат отстранени и евентуално дисквалифицирани за период от няколко години", се казва на официалната страница на УЕФА.

 

  Сподели
140