Футболният съюз на агресора остава в УЕФА


Н. Гавазов

Футболният съюз на агресора остава в УЕФА

Изпълнителният комитет на Руския футболен съюз ( РФС ) на последното си заседание през 2023 г. повдигна въпроса за преместване в Азия, в резултат на което беше взето решение да остане в УЕФА.

Всички членове на изпълнителния комитет на РФС смятат, че преместването в Азия няма смисъл, тъй като ФИФА не гарантира допускане до международни турнири в този случай. РФС ще продължи да се опитва да се върне към международните състезания чрез европейския континент и УЕФА.

Припомняме, че руските клубове и национални отбори са отстранени от международни турнири с решение на ФИФА и УЕФА поради военната агресия на нацистка Русия срещу Украйна. Руските съдии също спряха да получават назначения за международни футболни срещи.

РФС от своя страна се опита да шантажира УЕФА с напускане на организацията, което не даде резултат. Същевременно от Азиатската Конфедерация намекнаха, че Русия няма да получи мачове и гаранции, че ще стане част от азиатския футбол.

Наскоро УЕФА и ФИФА се опитаха да върнат руските юношески отбори (под 17 години) на международната арена, но бяха изправени пред заплахата от бойкот от федерациите на други страни, така че това решение бе временно спряно в несигурна позиция.

  Сподели
136