Венгер защити новия формат на Световното клубно първенство


Н. Гавазов

Венгер защити новия формат на Световното клубно първенство

Ръководителят на ФИФА за глобално футболно развитие Арсен Венгер заяви, че решението на организацията да разшири Световното клубно първенство ще бъде от полза за спорта извън Европа, на фона на критиките за влиянието на турнира върху претоварения футболен календар.

По-рано стана известно, че Световното клубно първенство ще включва 32 отбора и ще се играе на всеки четири години от 2025 г.

Световната футболна централа също така обяви нова Междуконтинентална купа, която ще се играе всяка година и победителят от Шампионската лига на УЕФА ще играе на финала срещу отбор, който премине през междуконтиненталните плейофи.

Съобщението предизвика критики от глобалния съюз на играчите FIFPRO, както и от Форума на световните лиги (WLF) заради повишеното натоварване на играчите и рисковете за здравето.

Венгер обаче не споделя това.

"В Европа имаме късмет, но е важно да направим футбола наистина глобален и това създава шанс за други клубове да прогресират, това е истинската цел.

Това ще даде повече възможности на повече играчи по целия свят да се състезават на най-високо ниво...Приемам, че футболният календар е натоварен, но това е състезание, което ще се провежда на всеки четири години и, разбира се, почивката по време на състезанието и след това трябва да се спазва.

Медицината в спорта е неузнаваема от това, което беше преди. Също така VAR помогна за защитата на играчите, тъй като футболистите знаят, че не могат да избягат от правенето на лоши удари, които причиняват нараняване.

Така че като цяло има огромни подобрения по отношение на благосъстоянието и ние искаме да продължим с този напредък“, заяви Венгер.

  Сподели
173