Стана ясно кога клубовете могат да организират Суперлигата


Н. Гавазов

 Стана ясно кога клубовете могат да организират Суперлигата

Главният юрисконсул на Съда на Европейския съюз Атанасиос Рантос представи основното заключение относно условията за създаване на Европейска Суперлига. Той посочи единственото условие, при което е възможно създаването на този турнир.

"Реал Мадрид, Барселона, ​​Ювентус и други клубове биха могли да организират Суперлигата извън юрисдикцията на УЕФА, но в този случай те няма да могат да играят едновременно в Шампионска лига, Лига Европа или Лига на Конференциите, тоест в който и да е друг турнир на УЕФА", заяви Рантос.

Участващите клубове ще трябва да изберат само една опция за организация - това е основното заключение на юриста и негова препоръка към 15-те съдии от Голямата камара на Съда на Европейския съюз, които трябва да издадат съвещателно решение относно антитръстовия иск срещу УЕФАи ФИФА.

Главният юрисконсулт също така смята, че УЕФА няма право да възпрепятства създаването на футболни турнири, но ако такива бъдат създадени, УЕФА трябва да има оправданото право да изключи от състава си или от турнири под своя егида всеки клуб, участващ в Суперлигата или подобни турнири.

Източникът също така съобщава, че в повечето случаи съдиите от Голямата камара следват заключенията на главния юрисконсул, когато вземат решение, но имат право да вземат решение по свое усмотрение.

Припомняме, че процесът по антимонополното дело срещу ФИФА и УЕФА ще се състои на 21 декември.

  Сподели
205