Босът на Суперлигата: Монополът на УЕФА е незаконен


Н. Гавазов

Босът на Суперлигата: Монополът на УЕФА е незаконен

Ръководителят на Европейската футболна суперлига Бернд Райхарт говори за предстоящото съдебно заседание, на което трябва да се вземе решение за резултатите от разглеждането на антимонополния иск по отношение на УЕФА и ФИФА. Самият процес ще се състои на 21 декември.

"След няколко дни най-висшият съд на Европейския съюз ще се произнесе по нашето антитръстово дело срещу УЕФА и ФИФА. Все още има много объркване в този случай, но това, което всъщност се случва е, че УЕФА има абсолютен монопол на футболната арена и зависи от съда да определи дали този монопол ще се запази или ще падне.

По целия свят националните лиги се ръководят от клубове-членове. Само в Европа клубовете нямат право на глас. Ние твърдо вярваме в съдилищата и законите на Европейския съюз.

След като вземем решение и потвърдим, че монополът на УЕФА е незаконен, най-накрая ще можем да оповестим публично резултатите от повече от година преговори с акционерите на различни клубове“, заяви Райхарт.

Припомняме, че през април 2021 г. 12 европейски топ клуба обявиха създаването на Европейската суперлига. Този проект бе широко критикуван от УЕФА, футболните лиги и феновете. Почти всички клубове основатели напуснаха лигата, като Реал Мадрид, Барселона и Ювентус останаха в проекта.

  Сподели
196