МЛС въведе правилото за 10-секундна смяна


Н. Гавазов

МЛС въведе правилото за 10-секундна смяна

МЛС  обяви промени в правилата, които ще бъдат въведени от следващия сезон, съобщава ESPN. Те са тествани в Лигата MLSNext Pro и са предназначени да ограничат загубата на игрово време по време на мачове.

Една от двете промени за тази цел беше въвеждането на ограничение от 10 секунди за замени. Това е колко време се дава на играча, който предстои да бъде заменен, за да напусне терена. Ако това не се случи, появилият се на терена играч ще трябва да изчака допълнителна минута и ще може да напусне при следващото спиране на мача. Правилото не важи за вратари и контузени играчи.

Друга иновация е свързана с нанасянето на травми по време на мач. Ако контузен играч остане на терена поне 15 секунди, той трябва да бъде изпратен до страничната линия за лечение и не може да се върне в игра до две минути по-късно. Ще се правят изключения, ако наранявания са причинени от нарушения, за които на извършилия фаул е показан жълт или червен картон.

Бяха одобрени и няколко по-малки промени. По-специално таблото с резултати на стадиона вече може да показва количеството на изтеклото време за нараняване (преди това обратното броене спираше съответно след 45 и 90 минути). Решенията на VAR сега ще бъдат обявени от реферите. Също така, в случаите, когато играчите се сблъскат с глави и се нуждаят от медицинска помощ, те ще се върнат на терена по същото време.

  Сподели
354