Чеферин планира да промени устава, за да остане президент


Н. Гавазов

Чеферин планира да промени устава, за да остане президент

Някои служители на Съюза на европейските футболни асоциации ( УЕФА ), заедно с настоящия президент на организацията Александър Чеферин , искат да променят хартата, за да удължат мандата на словенеца начело на асоциацията до 2031 г. Това съобщава Daily Mail.

Чеферин и неговите съюзници работиха по плановете в продължение на месеци, преди официално да ги предложат на заседание на изпълнителния комитет преди жребия за Европейското първенство миналия уикенд, с оглед да ги ратифицират на конгреса на УЕФА следващия февруари, твърди източникът.

Предложените изменения, които все още не са публикувани, ще бъдат подложени на гласуване от всичките 55 страни-членки на УЕФА на конгрес в Париж, като за приемане е необходимо мнозинство от две трети от 28-те гласа.

56-годишният словенец стана президент на УЕФА през септември 2016 г. На 7 февруари 2019 г. Чеферин беше преизбран за нов мандат. Кандидатурата му получи 55 от 55 възможни гласа. Александър бе преизбран за втори път тази година. Според действащия устав мандатът на Чеферин трябва да изтече през 2027 г.

  Сподели
164