Украйна може да бойкотира Игрите през 2024


Н. Гавазов

Украйна може да бойкотира Игрите през 2024

Министерството на младежта и спорта не изключва възможността Украйна да бойкотира Олимпиадата през 2024 г. в Париж, след решението на МОК да допусне спортисти от Русия и Беларус до Олимпийските игри под неутрален флаг. Това се казва в изявление на изпълняващия длъжността министър на младежта и спорта на Украйна Матвий Бидни, публикувано на уебсайта на министерството .

"Решението на Изпълнителния комитет на МОК да позволи на руски и беларуски спортисти да се крият зад фалшив неутралитет е безотговорно.

Само преди дни президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обяви, че съответното решение на МОК ще бъде взето едва през март следващата година.

Ние от своя страна обяснихме на международните партньори и Олимпийския комитет, че руските спортисти имат същите паспорти като окупаторите, които убиват украинци. А това означава, че те носят част от отговорността за смъртта на украинците.

Категорично осъждаме безотговорното решение на членовете на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет.

Русия е единствената страна, която три пъти наруши олимпийското примирие.

Единствената страна, която се опитва да проведе алтернатива на Олимпиадата, е Русия.

Единствената страна, която заплашва да дойде на Олимпиадата с танкове, е Русия.

Какво друго трябва да направи Русия - кого още Русия трябва да убие, за да може Международният олимпийски комитет най-накрая да свали розовите си очила срещу терористичната нация?

Относно участието на Украйна в Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г.: ще вземем решение по-късно, след като проведем консултации с украинската спортна общност и висшето политическо ръководство на страната“, заяви Матвий Бидни.

Ще припомним, че украинският футболен отбор за първи път в историята си стигна до Олимпиада.

  Сподели
183