Гьозтепе представи Стоилов


Н. Гавазов

Гьозтепе представи Стоилов

Станимир Стоилов официално бе представен като старши -треньор на втородивизионния турски Гьозтепе Измир.

Бившият наставник на Левски подписа договор с клуба за 2,5 години – до лятото на 2026-а.

Мъри позира с фланелка с №35 на клубния стадион.

Още утре, 22 ноември, специалистът ще проведе първа тренировка начело на новия си тим.

Гьозтепе е на 6-о място във втората дивизия на турския футбол, като целта пред тима е завръщане в елита още през следващия сезон. Тимът е с 22 т., като директна промоция печелят първите два тима, а плейофи за елита играят класиралите се между 3-то и 7-о място. Лидер е Еюпспор с 30 т., следван от Коджаелиспор с 26 т.

"Станимир Стоилов е играл за отбори като Левски София, ЦСКА София и Фенербахче през цялата си професионална футболна кариера.

Стоилов, който започна работа като треньор в Левски София през 2004 г., спечели 2 първенства на България, 2 Купи на България и 2 Суперкупи на България за 4 години. Стоилов, който постигна успехи и на международната сцена, достигна четвъртфиналите за Купата на УЕФА през сезон 2005-06 с Левски София. През следващия сезон отборът на Стоилов успя да участва в груповата фаза на Шампионската лига на УЕФА. Така Левски София успя да стане първият български клуб, постигнал това.

След успешния си период в Левски София, Стоилов застана начело на един от родните отбори - Литекс Ловеч, и спечели Купата на България през сезон 2008-09, в който работи там.

Станимир Стоилов оглави националния отбор на България през 2009 г. и близо две години беше треньор на националния отбор на страната си.

След националния отбор на България Стоилов става старши треньор на Анортозис Фамагуста, един от отборите на кипърските гърци. Под ръководството на Стоилов Анортозис Фамагуста се класира за квалификационните кръгове на Лига Европа на УЕФА.

Станимир Стоилов беше треньор на Ботев Пловдив, един от отборите на страната си, между 2012-14 г. По време на престоя си в Пловдив Ботев успя да стигне до финала за Купата на България и отборът се класира за квалификационните кръгове на Лига Европа на УЕФА под негово ръководство.

Станимир Стоилов стана старши треньор на казахстанския ФК Астана през 2014 г. и служи там между 2014-18 г. ФК Астана спечели първата си шампионска титла в историята на клуба под ръководството на Стоилов. Стоилов, който завърши лигата на Казахстан като шампион за 4 последователни сезона с ФК Астана по време на престоя си в Казахстан, помогна на ФК Астана да стане първият казахстански клуб, участвал в груповите фази на Шампионската лига на УЕФА. ФК Астана, под ръководството на Стоилов, успя да излезе на второ място в групите на Лига Европа на УЕФА през сезон 2017-18, като стана първият казахстански клуб, постигнал този успех. Стоилов успя да спечели Купата на Казахстан веднъж по време на престоя си във ФК Астана.

След успешния си период във ФК Астана, Стоилов става треньор на националния отбор на Казахстан и заема тази позиция около 1 година. След задължението си в националния отбор на Казахстан, той се завърна в страната си през сезон 2021-22 и пое бившия си клуб Левски София за втори път. Отборът, който беше на 10-то място при встъпването си в длъжност, завърши сезона на 4-то място в резултат на успешните резултати. През същия сезон той спечели Купата на България с Левски София, който не беше печелил купа от 2009 г., и записа този успех за 4-ти път в треньорската си кариера", съобщава пресслужбата на Гьозтепе.

  Сподели
184