Саудитска Арабия стартира проект за инвестиции в клубовете


Н. Гавазов

Саудитска Арабия стартира проект за инвестиции в клубовете

Саудитска Арабия стартира проект за приватизация на футболни клубове, според саудитската информационна агенция SPA.

Като част от проекта Vision 2030, насочен към развитието на спорта в страната, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман стартира проект за инвестиране и приватизация на спортни клубове.

Проектът на настоящия етап се състои от две направления. Първият позволява на големи компании да инвестират в спортни клубове в замяна на прехвърляне на собствеността върху тях. Вторият включва приватизация на редица спортни клубове от края на 2023 г.

Целите на проекта са да насърчи възможностите за инвестиции в спортния сектор, както и да подобри конкурентоспособността на клубовете и качеството на тяхната инфраструктура.

Освен това, благодарение на проекта, се очаква развитието на футбола и неговата конкуренция в страната, което ще позволи "попадане на Лигата на Саудитска Арабия в списъка на 10-те най-добри лиги в света“.

Очаква се приходите от първенството на Саудитска Арабия да се увеличат от €112 милиона до повече от €450 милиона на година, както и 2.5-кратно увеличение на стойността на лигата.

  Сподели
161