Горещо: ФИФА може да проведе повторни избори за домакин на Мондиал 2022


Н. Гавазов

Горещо: ФИФА може да проведе повторни избори за домакин на Мондиал 2022

Президентът на ФИФА Сеп Блатер не изключва вероятността, оглавяваната от него организация да проведе повторно гласуване за избор на страна-домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година, заявявайки, че информаторът, стоящ зад обвиненията, че двама от членовете на изпълнителният комитет на ФИФА са получили подкупи за гласовете си в подкрепа на Катар, се е съгласил лично да дойде в щаб-квартирата на ФИФА в Цюрих, за да предостави съответните доказателства.

Както е известно, на 10 май на заседание на комитета по култура и спорта в Палатата на Общините на британския парламент, авторитетното издание The Times предостави свидетелства за това, че вицепрезидентът на ФИФА Иса Хайту и Жак Анум са получили от Организационния комитет на Катар по 1,5 милиона долара, за да дадат гласовете си в полза на азиатската държава, която по-късно спечели надпреварата.

Докато споменатите чиновници опровергават тази информация, както потвърди днес Сеп Блатер, въпросното британско издание е дало своето съгласие, лицето, което се е намирало на работа в Организационния комитет на Катар да се яви в Цюрих и да даде показания.

„Идеята, че гласовете са купени вече циркулира в света и този факт не може да не ни тревожи. Но не ме питайте „да" или „не". Дайте да се придвижваме постепенно, макар и бавно. Ситуацията по нищо не се отличава от тази в един обикновен съд, където нещата не се разглеждат с думата „ако". Сега с голямо нетърпение очакваме тези свидетелства, които ще ни принудят да предприемем съответните действия. Вече сме в сътрудничество с вестника и се разбрахме техния информатор да пристигне в Цюрих, след което ще започне нашето разследване", заяви Блатер.

 

  Сподели
144