Реднап: Руското първенство ще стане още по-слабо


Н. Гавазов

 Реднап: Руското първенство ще стане още по-слабо

Хари Реднап говори за ситуацията в руския футбол. Напомняме, че УЕФА и ФИФА забраниха на руски отбори да участват в състезания под егидата на двете организации. Причината за това решение е военната агресия на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари по заповед на военния престъпник и агресор Владимир Путин.

- Колко тежко ще удари отсъствието от евротурнирите по руския футбол?

- Този фактор ще окаже най-силно влияние върху лигата, без съмнение. Ако английските клубове останат без европейска конкуренция, това също би ги засегнало сериозно. Във Висшата лига има много играчи от други страни. И ако нямаше Шампионска лига, мнозина нямаше да дойдат. Би било трудно да привлечем нови играчи, защото всеки иска да играе в Шампионска лига. Това би имало ефект върху всяка лига. Руските клубове ще имат много трудно време.

- Колко години ще отнеме на руският футбол да се върне на нивото преди санкцията?

- Всичко зависи от това колко време трае дисквалификацията. Никой не знае кога ще свърши това. Тогава руските клубове ще започнат изявите си в европейските състезания още от първите квалификационни кръгове. Трябва да изградите всичко от самото начало.

Но нека бъдем честни: руските клубове отдавна не са силни на международната арена. Те вече не оказваха сериозна съпротива в Шампионска лига, не преодоляваха груповата фаза. Руското първенство вече не е силна лига. А отстраняването му от евротурнирите само ще го направи още по-слабо, - заяви Реднап.

  Сподели
226